Menu

Behoefte aan specialisatie onder zorgmedewerkers

Uit een recent onderzoek dat marktonderzoekbureau NIDAP in samenwerking met opleidingsvergelijkingssite Springest heeft uitgevoerd onder 750 werknemers in de zorg, blijkt dat 68 procent van de zorgmedewerkers zich verder wil specialiseren. Ook het verder ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden staat hoog op de agenda.

Vooral opleidingen zorg en welzijn populair
Ruim een kwart van de medewerkers was in de afgelopen jaren op zoek naar een opleiding op het gebied van zorg en welzijn. Ook leiderschap en coachen (9 procent), informatie- en projectmanagement (7 procent) en communicatie (7 procent) waren populair. Opvallend was dat medewerkers in een ziekenhuis voor een andere opleiding (informatie- en projectmanagement) kozen dan medewerkers in een verzorgingstehuis (financiën).
 
Grootste specialisatiebehoefte onder personeel verzorgingstehuis
Als gevolg van de voorspelde krimp en reorganisaties mag de wens tot omscholing in de zorgsector dan wel groot zijn, er is wel degelijk sprake van behoefte aan verdere specialisatie binnen de zorg. Met name medewerkers in een verzorgingstehuis hebben de behoefte zich verder te specialiseren in hun vakgebied. De behoefte om persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen is juist weer het grootst onder ziekenhuispersoneel. Het animo van zorgmedewerkers om een opleiding te volgen is dus groot, zelfs al is het opleidingsaanbod niet altijd even inzichtelijk, liggen de opleidingsbudgetten lager dan in andere sectoren en verwachten zij niet dat het behalen van een diploma of certificaat direct zal leiden tot een salarisstijging.
 
Kennisuitwisseling wordt gestimuleerd
Ten opzichte van andere sectoren was er in de zorgsector wel meer interne uitwisseling van kennis (43 procent ten opzichte van 34 procent). Bijna een derde van de zorgmedewerkers heeft bovendien de ervaring dat de zorginstelling interne kennisuitwisseling stimuleert. De onderzoekers stellen echter dat hier ook nog verbetering mogelijk is. Als organisaties hun werknemers nog meer stimuleren hun kennis met elkaar te delen, hebben zij ook optimaal profijt van de trainingen en cursussen van externe opleiders.
 
NCOI heeft een breed aanbod opleidingen en voor medewerkers in de zorg. Denk hierbij aan opleidingen Zorg, Welzijn en Hulpverlening, Leiderschap, Coaching, Communicatie en Projectmanagement. NCOI biedt ook losse vaardigheidstrainingen aan voor wie zijn persoonlijke vaardigheden verder wil ontwikkelen, waaronder trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit.
 
Bron: Intermediair

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.