De duurzame vakman

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de industriële sector. 
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Overal om ons heen worden we geconfronteerd met het toenemende belang van duurzaamheid en duurzame oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam vervoer zoals elektrische auto’s. Of duurzaam eten waarbij er zo zuinig mogelijk wordt omgegaan met natuurlijke bronnen als water, energie en land. En uiteraard duurzaam bouwen en installeren. Op dat laatste gaan we in dit artikel verder in. Wat is dat nu eigenlijk, duurzaam bouwen en installeren en waarom is het van belang? En wat betekent het voor de vakman van de toekomst?

Het belang van duurzaam bouwen

Het belang van duurzaam bouwen komt voort uit verschillende redenen. De voornaamste zijn:

 • Noodzaak
  We vragen meer van de aarde dan deze te bieden heeft. Om die reden is het van belang alternatieve, duurzame oplossingen te zoeken.
 • Milieu
  Duurzaam bouwen zorgt voor het tegengaan van de klimaatverandering en reduceert de CO2-uitstoot.
 • Onze erfenis
  Wij bepalen wat we achterlaten voor de volgende generatie.
 • Bedrijfszekerheid
  Duurzame energiebronnen zijn altijd aanwezig.
 • Concurrentiepositie
  Nu duurzaam bouwen is anticiperen en zorgt voor waardebehoud.
 • Financieel
  Duurzaam bouwen zorgt voor beheersbare woonlasten die onafhankelijk zijn van prijsstijgingen.
 • Imago
  Duurzaam bouwen is maatschappelijk verantwoord bouwen en ondernemen. 

Om dit te bereiken is het noodzakelijk het traditionele bouwproces anders te benaderen. Een beweging die al volop in gang is. Systeemintegratie en innovatie staan hierbij centraal. Onderstaande afbeelding symboliseert de traditionele benadering van het bouwproces waarbij gebouwen zijn samengesteld uit een verzameling van losse, vaak traditionele oplossingen, die los staan van elkaar en geen interactie hebben.

Duurzaam bouwen gaat juist uit van een integrale benadering van gebouwen, waarbij systemen integraal met elkaar samenwerken. Dat kan leiden tot een zelfvoorzienend gebouw. Innovatie is hierbij de essentie en zelfs een must om te overleven als bedrijf, maar ook als vakman. Wie nu niet innoveert, loopt over vijf jaar achter de feiten aan. 

Wat is dan duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen kun je omschrijven als een bouwwijze die goed is voor mens en milieu en waarbij verantwoord wordt omgegaan met water, energie, grondstoffen en openbare ruimte. Hierbij staat een integrale aanpak centraal. Een duurzaam gebouw voldoet aan de volgende kenmerken:

 • Comfortabel en behaaglijk 
 • Gezond binnenklimaat 
 • Bespaart energie en water
 • Bespaart op de energiekosten of is zelfs notaloos
 • Leidt niet tot vervuiling zoals CO2-uitstoot
 • Bespaart schaarse materialen
 • Bestaat uit materialen die je kunt hergebruiken

Voor bouwbedrijven en technische installatiebedrijven betekent dit werken met duurzame technieken en componenten als:

 • Warmtepompen
 • Zonneboilers
 • Zonnepanelen
 • PV-panelen
 • Warmte- en koudeopslag
 • Intelligente systemen voor monitoring en dataverzameling m.b.t. gebouwprestatie

Gevolgen voor de vakman

Het werken met nieuwe technieken maar ook de focus op een integrale benadering van het bouw- en installatieproces heeft impact op de vaardigheden van de vakman. Installaties nemen toe in omvang en worden steeds complexer. Ook is er niet langer sprake van losse systemen, maar worden installaties een integraal geheel waarbij alle onderdelen met elkaar samenwerken en waarbij automatisering en regeltechniek een steeds groter belang krijgen. De focus verschuift van componenten naar systemen en zelfs naar systeemprestaties. Allemaal ontwikkelingen die het werken in de bouw en het technisch installatiebedrijf steeds uitdagender maken en ook andere eisen stellen aan de vaardigheden van de vakman. 

Bijscholing

Bijscholing over duurzaam bouwen is van essentieel belang. Als concreet voorbeeld kijken we naar de traditionele verwarmingsmonteur. Door de steeds grotere focus op duurzaamheid en ook het streven om steeds meer gasloze woningen te realiseren, neemt het gebruik van warmtepompen of hybride systemen, waarbij een ketel wordt gecombineerd met een warmtepomp, enorm toe. Voor een verwarmingsmonteur is het daarom noodzakelijk kennis en vaardigheden op te doen m.b.t. warmtepompen. Bijvoorbeeld door het volgen van een training warmtepompen en warmtepompboilers (WP-A). Ook het gebruik van regelsystemen ten behoeve van optimale prestatie en monitoring wordt steeds meer standaard onderdeel van een installatie. Bijscholing zal hier vaak noodzakelijk zijn. Ook voor ontwerpers is bijscholing van essentieel belang. Door de integrale benadering beperken ontwerpen zich niet meer tot één deel van de techniek, maar komen alle systemen samen in een ontwerp. Dit vraagt ook nieuwe vaardigheden.

Uiteraard kan NCOI Techniek & Veiligheid de vakman van de toekomst hierbij prima ondersteunen. Dat doen we enerzijds door zeer specifieke trainingen aan te bieden die ingaan op deze nieuwe technieken. Maar uiteraard ook door nieuwe technieken te integreren in bestaande trainingen. Want ook voor ons als vooraanstaande opleider in de techniek is innovatie zeer belangrijk.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de industriële sector. 
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.