Meer baankansen in transport en logistiek

De komende jaren ontstaan er meer banen in de sector transport en logistiek. Uit de sectoranalyse Vervoer en opslag van UWV blijkt namelijk dat de vergrijzing in deze sector veruit het grootst is van alle sectoren. Samen met de lichte economische groei biedt dit veel kansen voor afgestudeerden en werkzoekenden in deze branche. 

Vacaturegroei 44%
Door de voorspelde lichte economische groei zal de werkgelegenheid in de sector Vervoer en opslag dit jaar stabiliseren. Hiermee komt een einde aan de jarenlange krimp binnen deze sector. UWV verwacht dat vanaf 2015 het aantal banen weer zal gaan groeien. Na 2015 neemt het aantal banen structureel toe met ruim een procent per jaar. UWV voorspelt dat er in 2018 390.000 werknemers en 40.000 ondernemers in de sector werken. Ook verwacht het UWV dat er in de periode 2015-2018 jaarlijks 36.000 nieuwe vacatures zijn, tegen ongeveer 25.000 nu. Dat betekent een vacaturegroei van maar liefst 44%.
 
Baankansen
Deze grote toename van het aantal vacatures resulteert in meer baankansen. Er zijn twee oorzaken aan te wijzen voor deze toename. In de eerste plaats profiteert de transportsector van de groei van andere binnenlandse sectoren, zoals de bouw en de detailhandel. Daarnaast zorgt de vergrijzing binnen deze sector voor een omvangrijke vervangingsvraag. Het aantal medewerkers dat met pensioen gaat in deze sector is groter dan in andere sectoren en daarom moeten er meer vacatures worden vervuld. Dit speelt het sterkst in het beroepsgoederenvervoer, de binnenvaart en het personenvervoer (weg en spoor). Ook zal er meer vraag ontstaan naar transportplanners en komen er meer arbeidsmarktkansen in diverse nautische beroepen.
 
Opleidingen transport en logistiek
Afgestudeerden en werkzoekenden in deze branche kunnen hiervan profiteren, aldus UWV. Ook voor mensen die nog geen richting gekozen hebben, is dit een mooie kans. NCOI biedt diverse opleidingen op het gebied van transport en logistiek waarmee u soms al binnen een jaar uw diploma op zak kunt hebben, waaronder:

 
(Bron: Managers Online)

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.