Wilt u een werkconflict oplossen? 9 tips

Conflicten op de werkvloer komen regelmatig voor. Dat hoeft niet altijd erg te zijn, maar kan wel nadelige gevolgen hebben. Bij een werkconflict speelt er vaak meer dan alleen de inhoud of de kwestie op zich. Het kan de sfeer binnen de afdeling zeer negatief beïnvloeden. Door emoties en eigen belangen wordt er niet meer naar elkaar geluisterd en ervaart u stress of andere klachten. Hoe kunt u zo goed mogelijk omgaan met een conflict op de werkvloer en hoe komt u tot een oplossing? Wij geven u 9 tips die u hiermee kunnen helpen.

1. Maak het bespreekbaar

Ga de confrontatie niet uit de weg, maar gooi het juist op tafel. Leg aan elkaar uit wat er loos is en geef aan wat u onprettig vindt aan de situatie en wat volgens u de oorzaak is. Wees assertief in uw reactie, maar niet agressief. Laat iedereen in hun waarde en laat elkaar uitpraten. Kies uw woorden met zorg zodat u niet beschuldigend of bevooroordeeld overkomt en praat vanuit de ik-vorm. Dit is namelijk hoe u het beleeft. Uw collega’s kunnen dezelfde kwestie heel anders beleven.

2. Achterhaal elkaars belangen

Probeer elkaars belangen te achterhalen door open vragen te stellen. Door dit te doen, krijgt u misschien sneller begrip voor elkaars situatie. Het is handig om regelmatig samen te vatten wat uw collega heeft gezegd, om te controleren of u hem of haar begrijpt. Dit zorgt ook gelijk voor duidelijkheid.

3. Luister goed naar elkaar

Door aandachtig naar elkaar te luisteren kunt u elkaar vaak beter begrijpen. Probeer u te verplaatsen in de ander en probeer de beweegredenen van uw collega die hebben geleid tot het conflict te achterhalen. Op deze manier kunt u tot de kern van de zaak doordringen en toont u respect voor uw collega. Uw collega zal sneller samen met u tot een oplossing kunnen komen.

4. Bespreek het conflict niet via de e-mail

Veel conflicten zijn het gevolg van misverstanden of van ongelukkige manoeuvres in het sociale verkeer. De confrontatie aangaan via de e-mail kan de situatie verergeren. Vermijd daarom het liefst contact via de e-mail.

5. Vermijd een roddelcultuur

Maak het probleem niet groter door andere collega’s erbij te betrekken. De kans is groot dat het probleem hierdoor wordt verergerd. Blijf dus professioneel en zorg ervoor dat dit conflict iets blijft tussen u en uw collega. 

6. Zoek samen naar een oplossing

Benadruk gezamenlijke doelen en focus op oplossingen. Het heeft geen zin om te blijven hangen in het verleden. Dit lost namelijk niks op. Leg elkaar oplossingen voor en bespreek deze met elkaar.

7. Maak heldere afspraken

Het maken van gezamenlijke afspraken is essentieel. Wanneer er geen duidelijke afspraken worden gemaakt, loopt u het risico dat het conflict weer aanwakkert en zo begint u weer van voren af aan.
Het is ook goed deze afspraken op papier te zetten, zodat iedere partij zich bewust is van de gemaakte afspraken.

8. Schakel een bemiddelaar in

Indien de betrokken partijen zelf niet tot een overeenkomst kunnen komen, kunt u het beste een externe, neutrale persoon bij de situatie betrekken.

9. Leer van het conflict

Zie het conflict als een positieve leerervaring. U kunt de leerervaring(en) die u heeft opgedaan gebruiken voor andere situaties. En misschien heeft u zwakke punten van uzelf ontdekt, die u kunt verbeteren. Dit is alleen maar goed.

Meer informatie

Wilt u zich meer verdiepen in hoe u het beste kunt handelen bij conflicten op de werkvloer? Bij NCOI Opleidingen kunt u verschillende opleidingen en trainingen volgen om u hierin verder te ontwikkelen. Zo is er bijvoorbeeld de Training Conflicthantering. Hierin leert u conflictsituaties goed inschatten, ombuigen en oplossen en leert u op een objectieve manier naar de kwestie te kijken. Wilt u zich vooral richten op het bemiddelen en u ontwikkelen tot mediator of conflictbemiddelaar? Volg dan het programma HBO Conflictbemiddeling en Mediation. Als u een mooie carrière in de conflictbemiddeling wilt, dan is dit programma ideaal voor u.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.