Bluetooth 4.1: veiliger en efficiënter in dataoverdracht

Eind 2014 zullen de eerste apparaten verschijnen met de nieuwste versie van Bluetooth. Met de versie 4.1 heb je geen apparaat meer nodig met besturingssysteem, maar kan Bluetooth zelf data versturen. Geen tablet of smartphone meer nodig! Daarnaast is de update minder storingsgevoelig.

Het versturen van data via Bluetooth was soms vrij onhandig. De maximale afstand waarbij dit lukt is namelijk 25 meter. Maar met versie 4.1 kan je zelfstandig, zonder hulp van een apparaat die het communicatieprotocol aanstuurt, data versturen naar bijvoorbeeld een cloudservice.

Slimme toepassingen

Door de zelfstandigheid die Bluetooth krijgt met de lancering van de nieuwe versie, gaat er een wereld open aan nieuwe denkbare toepassingen voor Bluetooth-apparaten. Zo kunnen lichten op afstand worden bediend en fietsdata direct verzonden worden naar je horloge. Maar het gaat nog verder! Bluetooth gaat een veel belangrijkere rol spelen in monitoring en beheer van data. Zo kan een arts straks automatisch worden gewaarschuwd wanneer de waarden van een patiënt een bepaalde grens bereiken.

Minder storingen

De nieuwe 4.1-versie is ook technisch verbeterd. De update is minder storingsgevoelig, kan zelf verbindingen herstellen en gaat efficiënter om met data. De betrouwbaardere versie zou dus een hoop gebruiksgemak moeten opleveren!

Heb jij zelf al ideeën hoe je de nieuwe 4.1 versie van Bluetooth zou kunnen inzetten? Reageer hieronder.

Bron: Automatiseringgids

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant