Burn-out. Door werk of andere reden?

Er verschijnen steeds meer berichten over relatief jonge mensen met burn-out klachten. Vroeger waren jongeren tot 35 jaar nog de meest vitale werknemers van Nederland. Nu moeten ze collega`s van 35 ... 44 jaar op dat punt laten voorgaan. Hebben jongeren het dan zoveel zwaarder in hun werk? Een trendstudie op een omvangrijke databank met werknemersenquêtes vanaf 1995 laat zien dat de omslag ongeveer 10 jaar geleden plaatsvond en dat de oorzaken van het hogere burn-outrisico vooral buiten het werk gezocht moeten worden.

Moe

Dat u van werken moe wordt is op zich niet erg. Als u tussendoor maar voldoende kunt uitrusten. Wie echter jaren onder stress werkt en tussendoor onvoldoende herstelt, raakt psychisch vermoeid. En dat kan een scala aan nare gevolgen hebben. Psychisch vermoeide mensen zijn bijvoorbeeld minder creatief in hun werk, zijn vaker betrokken bij ongelukken, zijn vatbaarder voor infectieziekten, krijgen vaker hart- en vaatziekten en hebben een grotere kans op burn-out. Onderzoeksbureau SKB meet de mate van psychische vermoeidheid in de werkbelevingsonderzoeken die zij sinds 1995 bij duizenden organisaties verzorgt. De geanonimiseerde antwoorden van 1,2 miljoen respondenten zijn opgenomen in een landelijke databank. SKB gebruikt die om onderzochte bedrijven te benchmarken met sectorgenoten. Trendonderzoek op deze databank naar psychische vermoeidheid laat zien dat tussen 2000 en 2005 een omslag heeft plaatsgevonden. De jongeren zijn niet meer de vitaalste werknemers.

Maar niet van werken

Het percentage psychische vermoeide werknemers van 35 jaar en ouder is in de periode 2000 - 2010 met 4 tot 5 % gedaald; dat van de jongste leeftijdsgroep is (vrijwel) gelijk gebleven. In de jaren voor de eeuwwisseling heeft de jongste leeftijdsgroep het laagste percentage psychische vermoeide werknemers. Tien jaar later is dat omgedraaid. Nu bevat de jongste leeftijdsgroep procentueel meer psychisch vermoeide werknemers dan de leeftijdsgroep daarboven. SKB heeft onderzocht of er factoren in het werk zijn aan te wijzen die het hogere percentage psychisch vermoeide werknemers bij de jongste leeftijdsgroep (ten opzichte van de leeftijdsgroep daarboven) zouden kunnen verklaren. Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Jongere werknemers ervaren de eisen die het werk aan hen stelt doorgaans als minder zwaar dan hun oudere collega`s. De hulp- en energiebronnen in het werk die er voor deze leeftijdsgroep toe doen, scoren ook gunstiger. Op grond van deze bevindingen concludeert SKB dat de oorzaken waarom meer jongere medewerkers psychisch vermoeid zijn dan hun 10 jaar oudere collega`s, buiten het werk gezocht moeten worden.

Bron: Engeneersonline

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.