Menu

CBS en Inspectie SZW publiceren Arbeidsongevallenrapportage 2013

Op 23 juli 2014 heeft het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) cijfers gepubliceerd over het aantal en soort arbeidsongevallen in 2013. Ook de Inspectie SZW publiceerde recentelijk een rapport na jarenlang onderzoek naar arbeidsongevallen. 

In 2013 liepen 458 duizend werknemers lichamelijk letsel of geestelijke schade op door een ongeval tijdens het werk. Dat komt overeen met 1 op de 15 werknemers in Nederland. Bijna de helft van de slachtoffers verzuimde hierdoor één dag of langer. De meeste arbeidsongevallen deden zich voor in de horeca.

Arbeidsongevallen bij mannen gedaald

In 2013 had 5,3 procent van de vrouwen een arbeidsongeval, bij mannen was dat 7,6 procent. Dit verschil komt doordat mannen vaker gevaarlijk werk doen dan vrouwen.

Voornamelijk lichamelijk letsel na ongeval

Ongeveer 70 procent van de werknemers met een arbeidsongeval liep lichamelijk letsel op, zoals een wond, botbreuk, verstuiking of verbranding. Ruim 20 procent liep uitsluitend geestelijke schade op, zoals psychische schade door bedreiging of agressief gedrag. En bij bijna 10 procent was er zowel lichamelijk letsel als geestelijke schade. Bijna de helft van de slachtoffers verzuimde door het ongeval één dag of langer.

Vaker ongeval bij jongeren

In 2013 had 8,2 procent van de werknemers tot 25 jaar een arbeidsongeval met letsel opgelopen. Dat is bijna anderhalf keer zo veel als bij de werknemers van 25 jaar of ouder. Werknemers tot 25 jaar verzuimden daarentegen minder vaak na een arbeidsongeval. Slechts 1 op de 3 bleef één dag of langer thuis van het werk. Jongeren zijn relatief vaak werkzaam in de horeca. In die bedrijfstak gebeuren relatief veel arbeidsongevallen, maar die leiden meestal niet tot verzuim van één dag of langer.

Meeste arbeidsongevallen in horeca

De meeste arbeidsongevallen deden zich voor bij werknemers in de horeca, circa 12 procent was slachtoffer van een ongeval. Ook in de bouw is het aandeel met ruim 8 procent hoger dan gemiddeld.

Vaker arbeidsongeval buiten kantoortijden

Werknemers die buiten kantoortijden werken, hebben relatief vaak een arbeidsongeval. Zo had in 2013 1 op de 8 werknemers die regelmatig in ploegendienst werken een arbeidsongeval. En van de werknemers die regelmatig in het weekend werken, was dat bijna één op de tien. Er gebeuren ook relatief veel ongevallen bij werknemers die structureel overwerken. Dit heeft een samenhang met de sector waarin werknemers een baan hebben. In de horeca wordt bijvoorbeeld veel in het weekend gewerkt en in de gezondheidzorg komt zowel in het weekend als in ploegendienst werken veel voor.

Arbeidsongevallenrapportage Inspectie SZW

De Inspectie SZW deed de afgelopen jaren onderzoek naar arbeidsongevallen. De resultaten hiervan werden recentelijk gepubliceerd in het ‘Arbeidsongevallenrapport 2013′.

Enkele cijfers

In totaal onderzocht de Inspectie SZW jaarlijks ruim 2.000 ongevallen tussen 2009 en 2012. Het ging om arbeidsongevallen die geleid hebben tot de dood, blijvend letsel of ziekenhuisopname en die dus meldingsplicht hebben bij de Inspectie SZW. Dit is bijna 1% van het totaal aantal arbeidsongevallen met verzuim in Nederland. Er zijn jaarlijks 60-81 ongevalsonderzoeken van dodelijke arbeidsongevallen afgerond.

Lees meer

Lees het gehele rapport op www.inspectieszw.nl

Bronnen: Inspectie SZW en CBS 

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.