Menu

Communiceren is energie besparen

Na afstellen van comfort volgt de energierekening

Tegenwoordig is het bijna standaard dat kantoren en bijvoorbeeld ziekenhuizen voorzien zijn van klimaatinstallaties die een prettig werkklimaat gedurende het hele jaar verzorgen. Vaak wordt er bij het ontwerpen van een klimaatinstallatie voldoende aandacht gegeven aan het gewenste comfort. Het resultaat is een installatie die het gewenste binnenklimaat verzorgt. Maar het energieverbruik van de klimaatinstallatie is een resultaat van het tot stand brengen van het gewenste (vaak voorgeschreven) comfort.

Een zuinig klimaatontwerp

Door energiezuinig met beschikbare vernieuwende technieken te ontwerpen is een energiebesparing te realiseren die toch het gewenste comfort kan brengen. Hierbij moet worden gedacht aan warmtepompen, betonkernactivering, opslaan van warmte en koude en vooral niets uitsluiten.

Energiebesparen en toch comfortabel klimaat

Vaak staan opdrachtgevers positief tegenover inbreng van technici die weten waarom het gaat. Juist met het afstemmen van de gewenste temperatuur en vochtigheid in het voortraject is een energie-winst te behalen. Zo is met een af te spreken graad hogere binnentemperatuur, al op eenvoudige wijze een besparing te realiseren (ook bij bestaande installaties). De koelbatterij kan waarschijnlijk kleiner geselecteerd worden evenals de ventilator, koelmachine, kleppen appendages e.d. De uiteindelijke investering en het energieverbruik vallen lager uit door het toestaan van een iets hogere temperatuur!

Goede adviseur zijn

Het is zeker niet de bedoeling om installaties te ontwerpen, installeren of te onderhouden die een chronisch te kort hebben aan capaciteit. Juist de gebruiker moet goed geadviseerd worden dat er besparingsmogelijkheden zijn door kleine overschrijdingen toe te staan. Bij de opleidingen klimaattechniek verzorgd door NCOI Techniek wordt aandacht gegeven aan de mogelijkheden en de onmogelijkheden m.b.t. het energiebewust ontwerpen. Communiceren tussen de opdrachtgever en de eindgebruiker is hierbij het toverwoord voor energiebesparing.

Auteur: Geert-Jan Hoogendoorn

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.