De herziene ISO 14001-norm komt eraan!

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen is in. Steeds meer bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid en laten zich certificeren volgens de internationale ISO 14001-norm, om zo aan te tonen dat ze een goed milieumanagementsysteem hebben. Zo laten cijfers van de Stichting Coördinatie Certificatie Milieu- en Arbomanagementsystemen (SCCM) zien dat het aantal ISO 14001-certificaten in 2014 met 5% is gestegen tot 2.318 en de SCCM verwacht dat dit aantal nog verder zal groeien. Ook bij de selectie van leveranciers wordt steeds vaker om een ISO 14001-certificaat gevraagd. Alle reden dus om een certificering in de wacht te slepen. Naar alle waarschijnlijkheid verschijnt dit jaar de herziene versie van de ISO 14001-norm. In dit artikel praten we je bij.  

Voordelen nieuwe norm

De huidige ISO 14001-norm stamt alweer uit 2004 en de ervaringen met deze norm en de verwachtingen van het gebruik van de nieuwe norm hebben tot een aantal wijzigingen geleid. Zo wordt in de nieuwe norm gebruikgemaakt van de zogenaamde High Level Structure (HLS). Daarmee wordt het voor organisaties gemakkelijker om managementsystemen voor bijvoorbeeld arbo, kwaliteit en milieu te integreren. De structuur en basiseisen voor alle ISO-normen worden namelijk hetzelfde. Verder wordt certificatie efficiënter en effectiever: er hoeft immers alleen maar gekeken worden naar de onderwerpen waarmee het basismanagementsysteem wordt aangevuld. Ook is het met de nieuwe normen mogelijk beter aan te sluiten op de strategie en governance van organisaties. Daarnaast bevat de nieuwe norm onder andere meer eisen met betrekking tot interne en externe communicatie en is er een prominentere rol voor het topmanagement weggelegd. 

Overstappen naar de nieuwe norm

Wanneer je organisatie het beste kan overstappen naar de nieuwe norm, hangt van allerlei factoren af. Door in een vroeg stadium de ISO 14001:2015 te omarmen, kun je laten zien dat je voorop loopt met nieuwe ontwikkelingen. Ook voor organisaties die MVO/duurzaam ondernemen belangrijk vinden en dat ook willen uitstralen, is het interessant om snel over te stappen. De nieuwe ISO 14001-norm sluit namelijk beter aan bij de ISO 26000-richtlijn voor MVO. De SSCM verwacht geen grote wijzigingen meer. Organisaties die al een ISO 14001-gecertificeerd systeem hebben, kunnen daarom al beginnen op basis van de DIS-versie. Ze kunnen de planning van de overgang afstemmen op de bestaande certificatiecyclus. Organisaties zullen naar verwachting 2 jaar de tijd hebben om naar de nieuwe norm over te stappen.
 
Lijkt het je interessant om je in jouw werk met veiligheidsvraagstukken op het gebied van milieu bezig te houden? Bekijk dan eens onze opleidingen Middelbare Veiligheidskunde en Hogere Veiligheidskunde.
 
Bron: Stichting Coördinatie Certificatie Milieu- en Arbomanagementsystemen

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.