Menu

De herziene ISO 14001-norm komt eraan!

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen is in. Steeds meer bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid en laten zich certificeren volgens de internationale ISO 14001-norm, om zo aan te tonen dat ze een goed milieumanagementsysteem hebben. Zo laten cijfers van de Stichting Coördinatie Certificatie Milieu- en Arbomanagementsystemen (SCCM) zien dat het aantal ISO 14001-certificaten in 2014 met 5% is gestegen tot 2.318 en de SCCM verwacht dat dit aantal nog verder zal groeien. Ook bij de selectie van leveranciers wordt steeds vaker om een ISO 14001-certificaat gevraagd. Alle reden dus om een certificering in de wacht te slepen. Naar alle waarschijnlijkheid verschijnt dit jaar de herziene versie van de ISO 14001-norm. In dit artikel praten we je bij.  

Voordelen nieuwe norm

De huidige ISO 14001-norm stamt alweer uit 2004 en de ervaringen met deze norm en de verwachtingen van het gebruik van de nieuwe norm hebben tot een aantal wijzigingen geleid. Zo wordt in de nieuwe norm gebruikgemaakt van de zogenaamde High Level Structure (HLS). Daarmee wordt het voor organisaties gemakkelijker om managementsystemen voor bijvoorbeeld arbo, kwaliteit en milieu te integreren. De structuur en basiseisen voor alle ISO-normen worden namelijk hetzelfde. Verder wordt certificatie efficiënter en effectiever: er hoeft immers alleen maar gekeken worden naar de onderwerpen waarmee het basismanagementsysteem wordt aangevuld. Ook is het met de nieuwe normen mogelijk beter aan te sluiten op de strategie en governance van organisaties. Daarnaast bevat de nieuwe norm onder andere meer eisen met betrekking tot interne en externe communicatie en is er een prominentere rol voor het topmanagement weggelegd. 

Overstappen naar de nieuwe norm

Wanneer je organisatie het beste kan overstappen naar de nieuwe norm, hangt van allerlei factoren af. Door in een vroeg stadium de ISO 14001:2015 te omarmen, kun je laten zien dat je voorop loopt met nieuwe ontwikkelingen. Ook voor organisaties die MVO/duurzaam ondernemen belangrijk vinden en dat ook willen uitstralen, is het interessant om snel over te stappen. De nieuwe ISO 14001-norm sluit namelijk beter aan bij de ISO 26000-richtlijn voor MVO. De SSCM verwacht geen grote wijzigingen meer. Organisaties die al een ISO 14001-gecertificeerd systeem hebben, kunnen daarom al beginnen op basis van de DIS-versie. Ze kunnen de planning van de overgang afstemmen op de bestaande certificatiecyclus. Organisaties zullen naar verwachting 2 jaar de tijd hebben om naar de nieuwe norm over te stappen.
 
Lijkt het je interessant om je in jouw werk met veiligheidsvraagstukken op het gebied van milieu bezig te houden? Bekijk dan eens onze opleidingen Middelbare Veiligheidskunde en Hogere Veiligheidskunde.
 
Bron: Stichting Coördinatie Certificatie Milieu- en Arbomanagementsystemen

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.