Menu

Definitief wijzigingsblad bij norm grondwaterbemonstering

Op 1 mei 2013 heeft NEN een definitief wijzigingsblad bij NEN 5744:2011 gepubliceerd. Deze norm beschrijft de monsterneming van grondwater in het kader van bodemonderzoek gericht op chemische parameters. De nieuwe norm behandelt onder andere het voorpompen voorafgaand aan de monsterneming en het nemen van de grondwatermonsters ten behoeve van de bepaling van het metaalgehalte, anorganische verbindingen, vluchtige en matig-vluchtige organische verbindingen en fysisch-chemische bodemkenmerken.

Aanpassingen

Tijdens het langdurige optimalisatieproces van NEN 5744:2011 zijn er diverse verbeterpunten aangepakt. De NEN-commissie heeft onder andere besloten om over te stappen naar een nieuwe techniek van voorpompen, de zogenaamde 'low-flow-purging', die in de USA al veel langer bekend was. Hierdoor neemt de troebelheid van het grondwatermonster af en neemt de kwaliteit van de monsterneming significant toe. Door het invoeren van een troebelheidsmeting kan de bodemadviseur achteraf ook beter het belang van een overschrijding van een of meer parameters interpreteren. Een aantal andere aanpassingen in het definitieve wijzigingsblad NEN 5744:2011/A1:2013 zijn onder meer:

  • Verduidelijking van de tekst over het verplicht meten van de troebelheid.
  • De voorpomp-optie "minimaal drie keer de natte peilbuisinhoud verwijderen" is vervallen.
  • De informatie over hoe om te gaan met slechtlopende peilbuizen is uitgebreid.
  • ‘Hoe om te gaan met peilbuizen waarvan het filter snijdend staat met de grondwaterspiegel’ is toegevoegd.

Informatie

Meer informatie over bodemnormen vindt u op www.nen.nl/bodem.

Bron: nen.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.