Duurzame energie-efficiëntie door smart grids

Productie van duurzame energie helpt de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Maar terwijl waterkracht en biomassa-energie regelbaar en flexibel opgewekt kunnen worden, zijn wind- en zonne-energie intermitterende en onvoorspelbare bronnen. Smart grids kunnen hier verandering in brengen. Met smart grids kan er een beter controleerbaar, efficiënt en duurzaam energie-systeem gebouwd worden. Zo’n systeem levert elektriciteit meer kosten-effectief, met een lagere uitstoot van broeikasgassen en is bovendien afgestemd op vraag en aanbod.

Leveren aan het elektriciteitsnet

Een smart grid is een elektriciteitsnet dat ICT (informatie-en communicatietechnologie) gebruikt zodat gebruikers van elektriciteit tegelijkertijd ook elektriciteit aan het netwerk kunnen leveren. Smart grids worden opgebouwd door bedrijven en energiebronnen – denk bijvoorbeeld aan windmolens en zonnepanelen – aan elkaar te koppelen tot een gezamenlijk systeem. Het is te vergelijken met datatransport over internet, hierbij loopt elektriciteit in het netwerk van knoop naar knoop waarbij het smart grid ‘zelf’ beslist welke weg de stroom aflegt. In dit geval, dus de meest efficiënte weg en de duurzaamste energie.

Voordelen smart grid

  • Duurzame energiebronnen leveren hun overcapaciteit aan het elektriciteitsnet waardoor minder (fossiele) energie nodig is.
  • Door warmte om te zetten naar elektriciteit wordt energieverlies voorkomen.
  • Wanneer zeer veel bronnen aan het netwerk leveren, wordt de kans op grote stroomstoringen kleiner.

Nadelen smart grid

  • Het systeem is complex en daarmee foutgevoelig (langzaam, gefaseerd invoeren).
  • Grote marktleiders leveren minder aan het net waardoor hun (wel geleverde) elektriciteit waarschijnlijk duurder zal worden.
  • Een voorwaarde is dat geprivatiseerde grote netbeheerders bereid zijn ook de kleintjes toe te laten.

Smart grids in KTC-opleiding

De ontwikkeling en implementatie van smart grids is op dit moment volop in ontwikkeling. Ook bij Reed Business Opleidingen. In de opleiding Koeltechnische installaties ontwerpen (KTC)  komen diverse innovatieve en duurzame toepassingen aan bod, waaronder smart grids, om een optimale installatie te ontwerpen.

Bron: Cofely

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.