Een goed begin is de halve winst

In de dagelijkse praktijk van automatisering is een verschil herkenbaar tussen kantoorautomatisering, waaronder boekhoudprogramma's, CRM en ERP-pakketten al dan niet op maat gemaakt maar over het algemeen met veelal dezelfde functionaliteit. 

Gebouw 

De gebouwautomatisering valt ook onder de noemer automatisering. Hierbij wordt gedoeld op het automatiseren, bedienen en beheren van alle gebouwgebonden installaties, Denk hierbij aan luchtverversing die op tijd begint vlak voor dat de eerste persoon op zijn plek zit. en het licht dat automatisch dimt bij een heldere zoninval. Of het oproepen van een medewerker via de PZI installatie bij een specifieke gebeurtenis. 

Disciplines 

Dat vereist de nodige afstemming tussen de diverse disciplines. De werktuigkundige ontwerper heeft namelijk een functioneel doel voor ogen en de automatiseerder (meet- en regeltechnicus) moet dat functioneel doel gaan waar maken. Waar vaak de schoen wringt in de huidige markt is dat de automatiseerder bepaalt óf aan zijn lot wordt overgelaten om te "verzinnen" hoe en wat de klimaat- c.q. gebouwinstallatie gaat doen. Nog los van de vraag of de automatiseerder deze werktuigbouwkundige kennis in huis heeft.

Functioneel beginnen 

Het zou goed zijn als de verhoudingen in deze samenwerking weer zuiver komen. Dat lukt naar mijn mening enkel als de werktuigkundige speler duidelijk aangeeft wat functioneel als einddoel van de automatisering wordt verwacht. Vaak worden bewoordingen toegepast die een product of concept omschrijven. Terwijl een functionele omschrijving ook de expertise en creativiteit van de automatiseerder intact laat om de gewenste functionaliteit te verwezenlijken.

Winst 

Vandaag de dag is de economie zo grimmig dat er iedere week in de nabije omgeving berichtgeving is van een faillissement. Dit is natuurlijk ronduit grimmig voor de families die van deze bedrijven afhankelijk zijn. Voor de bedrijven die nu overblijven is het van belang om de samenwerking niet alleen technisch maar ook voor het gezamenlijk voordeel op te zoeken. Probeer de kennis van strategische partners te bundelen en een uur overleggen nu te gebruiken om de week aan faalkosten aan het einde van een project te voorkomen. Daarin is de winst voor de gehele keten opgesloten.

Auteur: Dennis Verschoor, freelance docent NCOI Techniek, Hoofd verkoop Webeasy

LinkedIn | Website

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.