In de dagelijkse praktijk van automatisering is een verschil herkenbaar tussen kantoorautomatisering, waaronder boekhoudprogramma's, CRM en ERP-pakketten al dan niet op maat gemaakt maar over het algemeen met veelal dezelfde functionaliteit.
De gebouwautomatisering valt ook onder de noemer automatisering. Hierbij wordt gedoeld op het automatiseren, bedienen en beheren van alle gebouwgebonden installaties, Denk hierbij aan luchtverversing die op tijd begint vlak voor dat de eerste persoon op zijn plek zit. en het licht dat automatisch dimt bij een heldere zoninval. Of het oproepen van een medewerker via de PZI installatie bij een specifieke gebeurtenis.
Dat vereist de nodige afstemming tussen de diverse disciplines. De werktuigkundige ontwerper heeft namelijk een functioneel doel voor ogen en de automatiseerder (meet- en regeltechnicus) moet dat functioneel doel gaan waar maken. Waar vaak de schoen wringt in de huidige markt is dat de automatiseerder bepaalt óf aan zijn lot wordt overgelaten om te "verzinnen" hoe en wat de klimaat- c.q. gebouwinstallatie gaat doen. Nog los van de vraag of de automatiseerder deze werktuigbouwkundige kennis in huis heeft.
Het zou goed zijn als de verhoudingen in deze samenwerking weer zuiver komen. Dat lukt naar mijn mening enkel als de werktuigkundige speler duidelijk aangeeft wat functioneel als einddoel van de automatisering wordt verwacht. Vaak worden bewoordingen toegepast die een product of concept omschrijven. Terwijl een functionele omschrijving ook de expertise en creativiteit van de automatiseerder intact laat om de gewenste functionaliteit te verwezenlijken.
Vandaag de dag is de economie zo grimmig dat er iedere week in de nabije omgeving berichtgeving is van een faillissement. Dit is natuurlijk ronduit grimmig voor de families die van deze bedrijven afhankelijk zijn. Voor de bedrijven die nu overblijven is het van belang om de samenwerking niet alleen technisch maar ook voor het gezamenlijk voordeel op te zoeken. Probeer de kennis van strategische partners te bundelen en een uur overleggen nu te gebruiken om de week aan faalkosten aan het einde van een project te voorkomen. Daarin is de winst voor de gehele keten opgesloten.
Auteur: Dennis Verschoor, freelance docent NCOI Techniek, Hoofd verkoop Webeasy