Menu

Europa ziet daling HFK-gebruik

Het gebruik van HFK’s in koel-en airconditioning installaties in Europa daalde vorig jaar met 23% ten opzichte van voorgaande jaren, blijkt uit een studie van F-gassen productiewerknemer, import en export van het Europees Milieuagentschap (EMA).

Sterke terugloop

Uit de vrijgegeven cijfers van vorig jaar blijkt dat in Europa vorig jaar 53.571 ton HFK’s werden verkocht voor ACR-toepassingen, in vergelijking met 69.404 ton in 2010. In termen van CO2-equivalenten, betekende dit een daling van 25%. Koeling en airconditioning vertegenwoordigen nog steeds ongeveer 77% van de totale Europese F-gas omzet, een stijging ten opzichte van 2010 toen het iets meer dan 70% bedroeg. De daling is gevolg van een sterke terugloop in het gebruik van F-gassen als drijfgas en in het schuimindustrie.

Toename elektrische industrie

Echter, wanneer de GWP van de verschillende F-gassen in aanmerking wordt genomen, is de koeling en airconditioning goed voor 57% van het totale verbruik op basis van CO2-equivalenten. Dat is een daling t.o.v. 2010, toen 68% van de totale F-gassen in Europa in gebruik waren voor ACR-doeleinden. Vele van deze schijnbare verschillen zijn te wijten aan het toegenomen gebruik door de elektrische industrie van SF6, een F-gas met een GWP van 23.900. Let op: de cijfers in dit rapport zijn exclusief de F-gassen in geïmporteerde voorgevulde apparatuur.

Een pdf-bestand van het originele rapport ‘Flourinated Greenhouse gases 2011’ kan via de link gedownload worden.

Bron: RCCK&L

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.