Europa ziet daling HFK-gebruik

Het gebruik van HFK’s in koel-en airconditioning installaties in Europa daalde vorig jaar met 23% ten opzichte van voorgaande jaren, blijkt uit een studie van F-gassen productiewerknemer, import en export van het Europees Milieuagentschap (EMA).

Sterke terugloop

Uit de vrijgegeven cijfers van vorig jaar blijkt dat in Europa vorig jaar 53.571 ton HFK’s werden verkocht voor ACR-toepassingen, in vergelijking met 69.404 ton in 2010. In termen van CO2-equivalenten, betekende dit een daling van 25%. Koeling en airconditioning vertegenwoordigen nog steeds ongeveer 77% van de totale Europese F-gas omzet, een stijging ten opzichte van 2010 toen het iets meer dan 70% bedroeg. De daling is gevolg van een sterke terugloop in het gebruik van F-gassen als drijfgas en in het schuimindustrie.

Toename elektrische industrie

Echter, wanneer de GWP van de verschillende F-gassen in aanmerking wordt genomen, is de koeling en airconditioning goed voor 57% van het totale verbruik op basis van CO2-equivalenten. Dat is een daling t.o.v. 2010, toen 68% van de totale F-gassen in Europa in gebruik waren voor ACR-doeleinden. Vele van deze schijnbare verschillen zijn te wijten aan het toegenomen gebruik door de elektrische industrie van SF6, een F-gas met een GWP van 23.900. Let op: de cijfers in dit rapport zijn exclusief de F-gassen in geïmporteerde voorgevulde apparatuur.

Een pdf-bestand van het originele rapport ‘Flourinated Greenhouse gases 2011’ kan via de link gedownload worden.

Bron: RCCK&L

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.