Hoe voorkomt u verstappen, struikelen en uitglijden

De meest voorkomende oorzaak van arbeidsongevallen in de bouw is bekend: vallen. Andere belangrijke, maar minder bekende, oorzaken zijn verstappen, struikelen en uitglijden. Met de juiste vloer en het juiste schoeisel kan dat in veel gevallen voorkomen worden.

Uit gegevens van het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) blijkt dat struikelen of uitglijden met 16,2% een veelvoorkomende oorzaak van arbeidsongevallen in de bouw te zijn. Daarnaast stelt de Inspectie SZW in een rapportage dat bij 18,3% van de uitglijd- en struikelongevallen niet gezorgd is voor een stroeve vloer of antislipschoeisel. En bij 10,1% van de ongevallen gaat het om het niet vermijden van gladde en/of natte vloeren. Uitglijden wordt veroorzaakt door onder andere:

  • vieze vloer door bijvoorbeeld olie, chemicaliën, water of fijnstof;
  • gladde of oneffen vloer;
  • klimaatomstandigheden zoals kou, vorst en regen;
  • verkeerd schoeisel met (te) gladde zool;
  • hoogteverschillen in de vloer;
  • onveilige werkmethode, bijvoorbeeld tijdens reinigen van vloer met schoonmaakmiddelen;
  • lekkage op vloer tijdens productieproces.

Arbo

Het arbeidsomstandighedenbesluit , artikel 3.11, stelt bepaalde eisen aan de werkvloer. Zo moet die bijvoorbeeld vrij zijn van oneffenheden en gevaarlijke hellingen en zoveel mogelijk vast, stabiel en stroef zijn. Daarnaast moet de werkvloer ten behoeve van de hygiëne goed kunnen worden schoongemaakt en onderhouden. Andere maatregelen om sliprisico’s van vloeren te beperken zijn:

  • een vloer kiezen met voldoende slipweerstand (hoge wrijvingscoëfficiënt);
  • aanbrengen van een antisliplaag op de vloer;
  • waarschuwingsborden plaatsen bij uitvoerende (schoonmaak)werkzaamheden en in situaties waarbij de vloer vervuild is;
  • dragen van veiligheidsschoenen met antislipzool.

Antisliptest

Veiligheidsschoeisel wordt standaard onderworpen aan een antisliptest. De eisen voor de antislipeigenschappen van veiligheidsschoeisel staan omschreven in de norm NEN-EN-ISO 20345. De slipweerstand wordt hierbij beoordeeld op basis van 3 categorieën, namelijk SRA, SRB en SRC. De antisliptest meet de wrijvingscoëfficiënt tussen 2 vlakken van zowel de vlakke zool als van de hak en hiel onder een hoek van 7 graden. De fabrikant moet door middel van markering en in de gebruiksaanwijzing aangeven aan welke classificatie de schoen voldoet.

Praktijktest

Het is belangrijk om de antislipeigenschappen van veiligheidsschoenen en de vloer op elkaar af te stemmen. Want een SRC geclassificeerde schoen kan op een te stroeve vloer tijdens het lopen juist weer te veel en ongewenste weerstand geven. De meest praktische oplossing is de praktijktest waarbij diverse type veiligheidsschoeisel onder verschillende omstandigheden worden uitgeprobeerd door medewerkers die zelf dagelijks van veiligheidsschoeisel gebruik moeten maken.

Bron: arbeidsveiligheidnet.net

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.