Honderdduizend woningen bouwen in twee jaar

Om de stijgende woningnood door de instroom van vluchtelingen in te perken moeten er volgens de PvdA in de komende twee jaar 100.000 tijdelijke woningen in de sociale sector worden bijgebouwd. Deze prefabwoningen zijn zowel bedoeld voor vluchtelingen als voor andere woningzoekenden. Het gaat om woningen die gebouwd kunnen worden voor een bedrag vanaf 25.000 euro.
 
Voor de lange termijn moeten projectontwikkelaars de ruimte krijgen om 700.000 woningen te bouwen in de vrije sector, net boven de ‘sociale huurwoningen’-huurprijs, tussen de 710 en 900 euro per maand. Volgens de PvdA is daar grote behoefte aan en kunnen de projectontwikkelaars voor die huurprijs rendabel bouwen.
 
Gereduceerd tarief
Gemeenten moeten bouwlocaties tegen een gereduceerd tarief leveren. Ook al als de grond hierdoor minder waard wordt. Desnoods moet de provincie de gemeenten er toe dwingen. Als die 700.000 woningen zijn gebouwd, kunnen na zo’n 15 jaar de tijdelijke huizen weer weg. De VVD vindt het plan niet verstandig omdat juist de grote steden niet genoeg bouwgrond hebben. Daarnaast is de VVD bang dat de maatregel een aanzuigende werking zal hebben op asielzoekers.
 
Al jaren een tekort
De Woonbond ziet het plan van de PvdA wel zitten. “We kampen al jaren met een tekort en jaar op jaar wordt de voorraad sociale huurwoningen kleiner, terwijl de vraag toeneemt. Dat wringt”, aldus directeur Ronald Paping van de Woonbond.
 
Wilt u zich op mbo- of hbo-niveau ontwikkelen binnen het vakgebied van de bouw? Bij NCOI Techniek vindt de geschikte opleiding in het ruime aanbod van praktijkgerichte opleidingen op het gebied van bouwkunde.
 
Bron: BouwBeslist

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.