Menu

Ik wil een opleiding volgen. Maar hoe overtuig ik mijn baas?

Managers en werkgevers hebben het over het algemeen druk. Er is geen tijd om een passende opleiding voor jou te zoeken. Ga daarom zelf aan de slag en kom goed beslagen ten ijs. Een aanvraag voor een opleiding kun je voorbereiden. Hieronder vind je een aantal handige tips waarmee je een goed opleidingsvoorstel kunt samenstellen en daarmee jouw manager kan overtuigen van het belang van de opleiding.

1. Enthousiasmeren

Maak je manager enthousiast over een presentatie of een interessant artikel dat je in een vakblad hebt gelezen.

2. Deskresearch

Ga zelf op onderzoek uit. Op internet zijn veel soorten opleidingen te vinden die verschillen van locatie, lesdagen, prijs, etc. Vraag voor iedere opleiding informatie aan.

3. Voorwaarden bedenken

Zet belangrijke voorwaarden waaraan de opleiding moet voldoen voor uzelf en de organisatie op een rij. Wat is uw doel? Wat wilt u met de opleiding bereiken? Maar denk ook aan praktische zaken zoals locatie, prijs en examen.

4. Vergelijk opleidingen

Selecteer een aantal opleidingen die je interessant lijken. Vergelijk de opleidingen die je uitgezocht hebt en leg deze naast de voor u belangrijke voorwaarden. Prijzen zijn het makkelijkste te vergelijken. Ga er niet van uit dat de goedkoopste opleiding altijd de beste is. Kijk ook naar de inhoud en het aantal lesdagen dat je er voor terug krijgt.

5. Motivatie

Zorg dat je een goede motivatie hebt, waarom je deze opleiding graag wilt volgen. Probeer heldere argumenten te omschrijven. Denk aan:

  • Subsidies

Voor werkgevers zijn er veel fiscale regelingen en subsidiemogelijkheden die het aantrekkelijk maken om werknemers te laten studeren. Naast de fiscale aftrekbaarheid kunnen werkgevers met subsidies soms geld verdienen via de loonheffing (WVA).

  • Maximale investering van werknemers

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er meer uit werknemers gehaald kan worden wanneer werknemers de kans krijgen om te groeien, hen weet te prikkelen en nieuwe inzichten geeft. De investering die werkgevers moeten doen om een opleiding te bekostigen verdient zich terug in de kennis die de werknemer de op werkvloer meeneemt.

  • Ambitieus

Werkgevers zijn blij met ambitieuze werknemers die leergierig zijn en nog meer uit hun werk willen halen. Uit onderzoek blijkt dat wij behoefte hebben aan drie dingen in ons werk: waardering, respect en potentieel om te groeien zodat we productiever worden.

< Terug naar artikeloverzicht

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.