Menu

‘Ik zie meer, ik denk scherper’

‘Rampenbestrijding en crisisbeheersing, daar ben ik van. Ik ben beleidsmedewerker Vakbekwaamheid bij de GGD Amsterdam op de afdeling Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). Met mijn collega’s ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van activiteitenprogramma’s voor onze afdelingsfunctionarissen, bijvoorbeeld mensen die ambulancepersoneel aansturen. De opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) volg ik omdat ik meer inzicht wil krijgen in allerlei  veiligheidsvraagstukken. Dat is belangrijk binnen mijn vak. Ik werk met mensen die altijd paraat moeten kunnen staan. Dag en nacht, onder alle omstandigheden.’

Naam: Simon Marijt
Functie: beleidsmedewerker Vakbekwaamheid
Volgt nu: opleiding Hogere Veiligheidskunde

‘De aangeboden theorie sluit uitstekend aan op de praktijk’

‘Heel sterk aan de opleiding HVK is dat je continu een link kunt leggen tussen je eigen werkpraktijk en de aangeboden theorie. De docent stuurt daar ook op aan. Een tijdje terug kregen wij bijvoorbeeld de opdracht om een Risico-inventarisatie en -evaluatie te maken van een werkplek naar keuze. Ik heb toen gekozen voor onze binnenplaats. Leek mij wel zo praktisch, want die wordt binnenkort verbouwd en dan zijn we sowieso wettelijk verplicht om de veiligheidsrisico’s in kaart te brengen. Dus ik heb mezelf vragen gesteld als: hoe zit het technisch, hoe zit het organisatorisch, hoe verhoudt zich dat allemaal tot de menselijke factor? Ik heb veel van die opdracht geleerd.’

‘Vakbekwaam ben je pas als je kennis breed kunt toepassen’

‘Ik heb de competentie ontwikkeld om alle kennis breed toe te passen, wat naar mijn idee echt een voorwaarde is voor vakbekwaamheid. Neem de Arbeidshygiënische strategie, die vaak ter sprake is gekomen. Hierbij kijk je naar de stappen van een werkproces en naar de maatregelen je kunt treffen om risico’s weg te nemen of verkleinen. Ik pas die strategie nu toe op het rijden met dienstvoertuigen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de veiligheid van personeel dat rijdt met zwaailichten of sirenes.’      

‘Ik zie meer, ik denk scherper’

‘Dankzij de opleiding HVK heb ik meer oog gekregen voor de veiligheid van onze werkzaamheden. Zaken waar we nooit eerder bij stil hebben gestaan, merk ik nu op. Ik denk ook scherper: ik ben nu beter in staat om tot de kern van een probleem te komen en daar de juiste maatregelen op te nemen.’

Simon Marijt volgt de opleiding Hogere Veiligheidskunde.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.