‘Ik zie meer, ik denk scherper’

‘Rampenbestrijding en crisisbeheersing, daar ben ik van. Ik ben beleidsmedewerker Vakbekwaamheid bij de GGD Amsterdam op de afdeling Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). Met mijn collega’s ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van activiteitenprogramma’s voor onze afdelingsfunctionarissen, bijvoorbeeld mensen die ambulancepersoneel aansturen. De opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) volg ik omdat ik meer inzicht wil krijgen in allerlei  veiligheidsvraagstukken. Dat is belangrijk binnen mijn vak. Ik werk met mensen die altijd paraat moeten kunnen staan. Dag en nacht, onder alle omstandigheden.’

Naam: Simon Marijt
Functie: beleidsmedewerker Vakbekwaamheid
Volgt nu: opleiding Hogere Veiligheidskunde

‘De aangeboden theorie sluit uitstekend aan op de praktijk’

‘Heel sterk aan de opleiding HVK is dat je continu een link kunt leggen tussen je eigen werkpraktijk en de aangeboden theorie. De docent stuurt daar ook op aan. Een tijdje terug kregen wij bijvoorbeeld de opdracht om een Risico-inventarisatie en -evaluatie te maken van een werkplek naar keuze. Ik heb toen gekozen voor onze binnenplaats. Leek mij wel zo praktisch, want die wordt binnenkort verbouwd en dan zijn we sowieso wettelijk verplicht om de veiligheidsrisico’s in kaart te brengen. Dus ik heb mezelf vragen gesteld als: hoe zit het technisch, hoe zit het organisatorisch, hoe verhoudt zich dat allemaal tot de menselijke factor? Ik heb veel van die opdracht geleerd.’

‘Vakbekwaam ben je pas als je kennis breed kunt toepassen’

‘Ik heb de competentie ontwikkeld om alle kennis breed toe te passen, wat naar mijn idee echt een voorwaarde is voor vakbekwaamheid. Neem de Arbeidshygiënische strategie, die vaak ter sprake is gekomen. Hierbij kijk je naar de stappen van een werkproces en naar de maatregelen je kunt treffen om risico’s weg te nemen of verkleinen. Ik pas die strategie nu toe op het rijden met dienstvoertuigen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de veiligheid van personeel dat rijdt met zwaailichten of sirenes.’      

‘Ik zie meer, ik denk scherper’

‘Dankzij de opleiding HVK heb ik meer oog gekregen voor de veiligheid van onze werkzaamheden. Zaken waar we nooit eerder bij stil hebben gestaan, merk ik nu op. Ik denk ook scherper: ik ben nu beter in staat om tot de kern van een probleem te komen en daar de juiste maatregelen op te nemen.’

Simon Marijt volgt de opleiding Hogere Veiligheidskunde.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.