Meerjarige onderhoudscontracten hebben de toekomst. Met name in de installatiesector wordt veel gewerkt onder deze contractvorm, maar het komt ook steeds vaker voor in de bouwsector. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.
Uit het onderzoek blijkt dat W-installateurs het meeste werken met dit soort contracten. Bij een meerjarig onderhoudscontract is vooraf overeengekomen dat 1 partij gedurende een aantal jaar verantwoordelijk is voor het onderhoud van een installatie of een (deel van) bouwwerk. Bij deze vorm van onderhoud heeft de opdrachtnemer een resultaatverplichting; hij is gedurende langere tijd verantwoordelijk voor de instandhouding van het onderhoudspeil. Deze manier van werken kent voordelen voor beide partijen. De opdrachtgever wordt ontzorgd terwijl de opdrachtnemer gedurende een langere tijd verzekerd is van inkomsten. Daarnaast zal over het algemeen het kwaliteitsniveau hoger liggen.
Voor het onderzoek zijn enquêtes afgenomen onder E-installateurs en W- installateurs, hoofdaannemers (B&U en GWW) en gespecialiseerde aannemers (onder andere schilders, klusbedrijven en stukadoors). In de bouwsector verwachten 2 op de 5 uitvoerende partijen dat er de komende jaren vaker met meerjarige onderhoudscontracten gewerkt gaat worden. Maar het zijn vooral de installateurs die hier het meest positief over zijn; 56% verwacht vaker met dit soort contracten te gaan werken. Opvallend is dat met name de partijen die nu al vaak werken met meerjarige onderhoudscontracten een toename verwachten voor de komende jaren.
Pleeg je onderhoud aan klimaatinstallaties? Volg dan de opleiding Klimaattechniek Algemeen (KLIA). Naast vakterminologie en basiskennis op het gebied van onderhoud en controle, leer je hoe het h/x-diagram werkt, hoe een installatie is opgebouwd en hoe je die in bedrijf stelt. Kortom: een heel complete opleiding. Aansluitend kun je de bijbehorende praktijkopleiding Klimaattechniek in praktijk (KLIB) volgen. Bovendien kun je dan gratis deelnemen aan de opleiding NEN 3140.
Bron: usp-mc