Installatiesector sterk in meerjarig onderhoud

Meerjarige onderhoudscontracten hebben de toekomst. Met name in de installatiesector wordt veel gewerkt onder deze contractvorm, maar het komt ook steeds vaker voor in de bouwsector. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Uit het onderzoek blijkt dat W-installateurs het meeste werken met dit soort contracten. Bij een meerjarig onderhoudscontract is vooraf overeengekomen dat 1 partij gedurende een aantal jaar verantwoordelijk is voor het onderhoud van een installatie of een (deel van) bouwwerk. Bij deze vorm van onderhoud heeft de opdrachtnemer een resultaatverplichting; hij is gedurende langere tijd verantwoordelijk voor de instandhouding van het onderhoudspeil. Deze manier van werken kent voordelen voor beide partijen. De opdrachtgever wordt ontzorgd terwijl de opdrachtnemer gedurende een langere tijd verzekerd is van inkomsten. Daarnaast zal over het algemeen het kwaliteitsniveau hoger liggen.

Installateurs postief

Voor het onderzoek zijn enquêtes afgenomen onder E-installateurs en W- installateurs, hoofdaannemers (B&U en GWW) en gespecialiseerde aannemers (onder andere schilders, klusbedrijven en stukadoors). In de bouwsector verwachten 2 op de 5 uitvoerende partijen dat er de komende jaren vaker met meerjarige onderhoudscontracten gewerkt gaat worden. Maar het zijn vooral de installateurs die hier het meest positief over zijn; 56% verwacht vaker met dit soort contracten te gaan werken. Opvallend is dat met name de partijen die nu al vaak werken met meerjarige onderhoudscontracten een toename verwachten voor de komende jaren.

KLIA en KLIB

Pleeg je onderhoud aan klimaatinstallaties? Volg dan de opleiding Klimaattechniek Algemeen (KLIA). Naast vakterminologie en basiskennis op het gebied van onderhoud en controle, leer je hoe het h/x-diagram werkt, hoe een installatie is opgebouwd en hoe je die in bedrijf stelt. Kortom: een heel complete opleiding. Aansluitend kun je de bijbehorende praktijkopleiding Klimaattechniek in praktijk (KLIB) volgen. Bovendien kun je dan gratis deelnemen aan de opleiding NEN 3140.

Bron: usp-mc

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.