De grootste bron van CO2-uitstoot in Nederland is de gebouwde
omgeving. Gebouwen duurzaam maken is dan ook een van de meest effectieve manieren om deze uitstoot te verminderen. Het is bovendien economisch een voordelige manier om energie te besparen.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verwacht dat ieder kantoor groter dan 100 m2 in 2023 minimaal energielabel C moet hebben. Naar schatting moeten bij meer dan helft van de kantoren in Nederland maatregelen genomen worden om aan deze aanstaande verplichting te voldoen. De definitieve wetgeving wordt nu voorbereid. Dat geldt ook voor de uitvoering van de regels, de naleving en de handhaving daarvan.
Als deze doelstelling wordt gehaald, betekent dat een besparing van 10 tot 12 procent. Dat past binnen de wereldwijde plannen betreffende de energietransitie. Om dit voor elkaar te krijgen is wel een collectieve inspanning nodig van zowel eigenaren, overheid en installatiebranche. Die laatste ziet daarin een belangrijke rol voor de installateur. De traditionele installateur zal zich daarbij transformeren naar een energieregisseur.
De installateur blijft natuurlijk een technische vakman, maar daarnaast onderzoekt hij wat de klant het best kan doen om duurzamer te worden. Hij geeft vervolgens informatie en adviezen over regels en duurzaamheidseisen en welke maatregelen het beste werken. Ook helpt hij eventueel de klant om die nodige maatregelen financieel mogelijk te maken.
Onderhoudt, repareert of ontwerpt u klimaattechnische installaties? Kijk dan eens naar onze opleidingen en trainingen op het gebied van Installatietechniek, Koudetechniek en Klimaattechniek.