Keuring elektrische installaties bevordert veilige bedrijfsvoering

Elektrische installaties of elektrische arbeidsmiddelen dienen regelmatig gekeurd te worden zodat er blijvend volgens een veiligheidsbeleid kan worden gewerkt. Deze keuring is vastgelegd in de Nederlandse NEN 3140-norm. Deze norm is sinds maart 2011 van kracht en is van toepassing op de bedrijfsvoering van elektrische installaties en apparatuur tot een nominale spanning van 1000 Volt wisselspanning en 1500 Volt gelijkspanning.

Het belang van een keuring
Als er een goed beleid is met betrekking tot onderhoud van elektrische installaties of arbeidsmiddelen kan dit zorgen voor een langere levensduur van deze installaties en arbeidsmiddelen, minder storingsgevoeligheid en minimale storingstijden. De inspectie van een keuring bestaat uit een visuele inspectie en inspectie door middel van metingen en beproevingen. Zo kan er worden bekeken of de installaties en de arbeidsmiddelen nog wel voldoen aan de juiste normen en voorschriften. De resultaten van een keuring moeten altijd aantoonbaar zijn en worden dus schriftelijk vastgelegd.

Voorwaarden NEN 3140
Het regelmatig keuren van elektrische installaties is belangrijk zodat veiligheid gewaarborgd wordt. Volgens de NEN 3140-norm dient elke beheerder een veiligheidsbeleid te voeren waar minimaal aan de volgende punten is gedacht:
 

 • Elektrische bedrijfsvoering van de installatie
 • Veiligheid die gegarandeerd moet worden voor alle medewerkers en bezoekers
 • Betrokken medewerkers die met de installatie of arbeidsmiddelen werken

Met de keuring NEN 3140 wordt getoetst of de elektrische installaties voldoen aan de wetgeving, normen en eisen van de arbeidsinspectie. Met nadruk worden tijdens de keuring de volgende punten gecontroleerd:
 

 • De juiste werking van veiligheidsketens
 • De vrije ruimte en vluchtwegen
 • Afhankelijk van de omgevingsinvloeden, het juiste gebruik
 • Goede werking van signalerings- en alarmeringssystemen
 • Beschermingsmaatregelen tegen elektrische schok, thermische invloeden, overstroom, over- en onderspanning

Om de keuring goed te kunnen uitvoeren, dienen alle tekeningen van de installatie zo veel mogelijk beschikbaar te zijn. Gedurende de keuring worden onder andere de volgende metingen uitgevoerd:
 

 • Weerstand van de beschermingsleidingen
 • Impedantie van stroomketens die door een defect tot stand komen
 • Werking van aardlekbeveiligingen
 • Isolatieweerstand van de installatie en bij veilige scheiding van stroomketens
 • Onderbrekingen in beschermings- en aardleidingen

Voorkom gevaarlijke situaties
Werken met elektrische installaties en arbeidsmiddelen brengt risico’s met zich mee. Zorg ervoor dat u over alle kennis beschikt en voorkom daarmee gevaarlijke situaties en eventuele ongevallen. Volg een van onze NEN-opleidingen zodat u weer volledig op de hoogte bent van de meest recente veiligheidsnormen.

Bron: van der Heide, NEN

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.