Menu

Meer asbestslachtoffers hebben recht op schadevergoeding

Werknemers die door asbest stoflongen hebben gekregen, ook wel asbestose genoemd, kunnen vanaf 1 april 2014 een beroep doen op een schadevergoeding bij de overheid van ruim € 19.000.

Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mede namens staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu, in een brief aan de Tweede Kamer.

Longkanker

Asbestose is een chronische ziekte die ontstaat na het inademen van asbestvezels. Hierdoor worden ontstekingsreacties en celgroei gestimuleerd die vervolgens bindweefselvorming in de longen veroorzaken. Dit leidt op den duur tot kortademigheid, invaliditeit en overlijden. Ongeveer de helft van de patiënten met asbestose overlijdt aan longkanker. De tegemoetkoming van de overheid is een voorschot op de schadevergoeding die een zieke werknemer van zijn (oude) werkgever ontvangt. Als een werknemer eenmaal een schadevergoeding heeft ontvangen, moet de overheidstegemoetkoming worden terugbetaald.

Overeenkomst

Eind 2013 bereikten onder andere verzekeraars en werkgevers een overeenkomst over een vergoeding voor immateriële schade voor werknemers die asbestose hebben opgelopen door hun werk. Deze schadevergoeding kan oplopen tot ruim € 55.000. Tot nu toe hadden alleen mensen met de ziekte ‘maligne mesothelioom’, ofwel borstvlieskanker, recht op een tegemoetkoming vooruitlopend op een schadevergoeding. Die groep wordt nu dus uitgebreid.

TAS- en TNS-regeling

Het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) dat bemiddelt tussen asbestslachtoffers en werkgevers, onderzoekt hoe het contact met asbest heeft plaatsgevonden en adviseert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over het recht op een tegemoetkoming op grond van de TAS- en TNS-regeling. De Regeling TNS is een tegemoetkomingsregeling voor personen die in Nederland aan asbest zijn blootgesteld, bij wie de ziekte mesothelioom of de ziekte asbestose is geconstateerd en die niet in aanmerking kunnen komen voor de Regeling tegemoetkoming asbestslachtoffers 2014 (Regeling TAS). De Regeling TNS is sinds 1 december 2007 voor mensen met mesothelioom van kracht en sinds 1 april 2014 voor mensen met asbestose.

Meer informatie

Kamerbrief over uitbreiding TAS- en TNS-regeling met asbestose

Bron: ias.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.