Meer asbestslachtoffers hebben recht op schadevergoeding

Werknemers die door asbest stoflongen hebben gekregen, ook wel asbestose genoemd, kunnen vanaf 1 april 2014 een beroep doen op een schadevergoeding bij de overheid van ruim € 19.000.

Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mede namens staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu, in een brief aan de Tweede Kamer.

Longkanker

Asbestose is een chronische ziekte die ontstaat na het inademen van asbestvezels. Hierdoor worden ontstekingsreacties en celgroei gestimuleerd die vervolgens bindweefselvorming in de longen veroorzaken. Dit leidt op den duur tot kortademigheid, invaliditeit en overlijden. Ongeveer de helft van de patiënten met asbestose overlijdt aan longkanker. De tegemoetkoming van de overheid is een voorschot op de schadevergoeding die een zieke werknemer van zijn (oude) werkgever ontvangt. Als een werknemer eenmaal een schadevergoeding heeft ontvangen, moet de overheidstegemoetkoming worden terugbetaald.

Overeenkomst

Eind 2013 bereikten onder andere verzekeraars en werkgevers een overeenkomst over een vergoeding voor immateriële schade voor werknemers die asbestose hebben opgelopen door hun werk. Deze schadevergoeding kan oplopen tot ruim € 55.000. Tot nu toe hadden alleen mensen met de ziekte ‘maligne mesothelioom’, ofwel borstvlieskanker, recht op een tegemoetkoming vooruitlopend op een schadevergoeding. Die groep wordt nu dus uitgebreid.

TAS- en TNS-regeling

Het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) dat bemiddelt tussen asbestslachtoffers en werkgevers, onderzoekt hoe het contact met asbest heeft plaatsgevonden en adviseert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over het recht op een tegemoetkoming op grond van de TAS- en TNS-regeling. De Regeling TNS is een tegemoetkomingsregeling voor personen die in Nederland aan asbest zijn blootgesteld, bij wie de ziekte mesothelioom of de ziekte asbestose is geconstateerd en die niet in aanmerking kunnen komen voor de Regeling tegemoetkoming asbestslachtoffers 2014 (Regeling TAS). De Regeling TNS is sinds 1 december 2007 voor mensen met mesothelioom van kracht en sinds 1 april 2014 voor mensen met asbestose.

Meer informatie

Kamerbrief over uitbreiding TAS- en TNS-regeling met asbestose

Bron: ias.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.