Menu

Modernisering Ziektewet per 1 januari 2014

De Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa), ofwel de Modernisering Ziektewet, die in 2012 is aangenomen, is vanaf 1 januari 2014 van kracht. Vanaf die datum dragen werkgevers via een nieuwe gedifferentieerde premie bij aan ziektekosten van flexwerkers.

De Modernisering Ziektewet heeft als doel om het ziekteverzuim en de instroom van flexwerkers in de Wet WIA (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen), te beperken. Om dit te bereiken worden onder andere de kosten van zieke ex-werknemers met een tijdelijk contract afgewenteld op werkgevers.

Deze maatregelen gelden voor:

  • Werknemers met een fictieve dienstbetrekking, zoals thuiswerkers, stagiaires, provisiewerkers of uitzendkrachten, die ziek worden.
  • Werknemers die ziek uit dienst gaan.
  • Werknemers die binnen 4 weken na het einde van hun dienstverband ziek worden (zogenoemde nawerking).

Overige maatregelen

Voor uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk dienstverband blijft de maximale duur van de ziektewetuitkering 2 jaar. Flexwerkers krijgen de eerste 3 maanden een uitkering van 70% van het laatstverdiende loon, deze periode van de loongerelateerde uitkering wordt verlengd op grond van het opgebouwde arbeidsverleden van de zieke flexwerker.

Bron: Rijksoverheid

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.