Natuurlijke koudemiddelen: een groot potentieel in het kleine capaciteitsbereik

Natuurlijke koudemiddelen hebben nu wel een vaste plaats in de markt als een milieuvriendelijke oplossing voor industriële koeling. Met het oog op wettelijke richtlijnen en het toenemen van het ecologisch bewustzijn van de kant van exploitanten en klanten, wordt de markt steeds dynamischer - nieuwe onderdelen worden ontwikkeld en nieuwe toepassingen geïnstalleerd.

Dit geldt niet alleen voor koelinstallaties met een grote capaciteit, maar ook meer en meer voor kleinere capaciteiten, zoals die in diepvriescellen zijn te vinden. Hoewel veel eindgebruikers nog steeds rekenen op synthetische koudemiddelen, zijn er nu al tekenen dat deze voorkeuren in de toekomst opnieuw gaan veranderen. In feite zal dit in het voordeel zijn van natuurlijke koudemiddelen, want hun potentieel, vooral voor koelsystemen in het kleinere capaciteitsbereik, is enorm. Het is niet zonder reden dat bijvoorbeeld kooldioxide al meer dan tien jaar met succes gebruikt wordt als koudemiddel in de diepvriesruimten van veel supermarkten. Ook ammoniak, dat tot nu toe voornamelijk wordt gebruikt in systemen van meer dan 100 kW, wordt steeds aantrekkelijker voor kleinere systemen. Dit blijkt uit de volgende case-studies en ervaringen van de eurammon-bedrijfsleden Frigopol, Star Refrigeration en HKT Huber-Kälte-Technik.

Frigopol koelt biogasinstallatie in Duitsland met ammoniak

Frigopol Kälteanlagen GmbH, gevestigd in de Oostenrijkse stad Frauental is al meer dan 60 jaar een expert in de productie van kleine series en in het vinden van speciale koel- en airconditioningoplossingen. Hiertoe rekent het traditionele bedrijf op natuurlijke koudemiddelen – omwille van het milieu. Dit was de exploitanten van een biogasinstallatie al vanaf het begin duidelijk. De bedoeling was om hun koeling als milieuvriendelijke installatie te ontwerpen, in overeenstemming met de uitgangspunten van duurzaamheid. Frigopol installeerde twee dual-circuit koelsystemen met ammoniak en een capaciteit van 2 × 20 en 2 × 100 kilowatt respectievelijk. Het systeem wordt gebruikt om de biogasinstallatie van gasmotoren te koelen en het proceswater te allen tijde op een temperatuur tussen +2 °C en +6 °C te handhaven.

Bron: Eurammon

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.