Nieuwe Aanbestedingswet vooralsnog niet geslaagd

De nieuwe Aanbestedingswet en de juiste implementatie daarvan binnen organisaties blijken vooralsnog voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers lastig. Dit blijkt uit het onderzoek van USP Marketing Consultancy in opdracht van MKB INFRA en tevens de eerste Aanbestedingsmonitor.

Het onderzoek laat onder meer zien dat met name bij meervoudig onderhandse aanbestedingen opdrachtgevers drempelbedragen massaal hebben verhoogd. Verder is het aantal onderhandse aanbestedingen is toegenomen waardoor aanbestedingskosten doorgaans dalen en aannemers meeprofiteren, tenzij ze niet in dit onderhandse circuit voorkomen.

Meningen verdeeld over EMVI

In minder dan 50% van de onderhandse aanbestedingen wordt op basis van ‘Economisch Meest Voordelige Inschrijving’, ofwel EMVI, gegund. Bij meer dan de helft van de EMVI’s heeft de winnende inschrijver echter alsnog de laagste prijs. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers zijn daarom erg verdeeld of EMVI inderdaad tot betere kansen en/of projectresultaten leidt. Verder blijkt dat een grote groep opdrachtgevers en -nemers onvoldoende tijd en capaciteit hebben voor alleen EMVI-aanbestedingen. Deze groep is tevens voorstander van aanbestedingen op laagste prijs. Want, zo blijkt uit het onderzoek, lang niet alle opdrachtgevers beoordelen eerst de kwaliteit. Over het algemeen scoort, volgens de opdrachtnemers, de rijksoverheid het beste op EMVI-aspecten en scoren gemeenten daarentegen lager op dit punt. Maar ook hierover zijn er grote verschillen wat betreft alle type opdrachtgevers en de scores.

Lichte afname clusteren

Volgens opdrachtgevers is er het afgelopen jaar een lichte afname in het clusteren van gelijksoortige en verschillende disciplines. Zo’n 25% vindt dat er sprake is van onnodige clustering. Waterschappen en rijksoverheid scoren hierbij het hoogst. En 20% van de opdrachtnemers heeft wel gezien dat opdrachtgevers minder specifieke en minder hoge eisen stellen. Dit beeld wordt overigens door opdrachtgevers bevestigd. Ruim 50% van de opdrachtnemers ziet nog steeds aanbestedingen die in principe passend waren, maar waarvoor ze wegens te hoge eisen niet in aanmerking kwamen.

Uniformiteit in aanbestedingsprocedures

De meningen over de nieuwe Aanbestedingswet zijn verdeeld, zoveel is zeker. Voor bijna 40% van de opdrachtnemers en meer dan 40% van de opdrachtgevers heeft de aanbestedingswet geleid tot meer uniformiteit in aanbestedingsprocedures. Dat deze Aanbestedingswet leidt tot eerlijkere concurrentie vindt 31% van de opdrachtnemers en 26% van de opdrachtgevers. Het beoogde effect zoals minder administratieve lasten en eenvoudigere klachtafhandeling wordt door bijna niemand zo ervaren. De volledige Rapportage Monitor aanbestedingen 2013 kunt u downloaden via de mkb-infra.nl.

Bron: www.mkb-infra.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carriĆØreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.