Nieuwe eisen airconditioners

Ben je al op de hoogte van de nieuwe minimumeisen voor energie en efficiëntie van airconditioners? Vanaf 1 januari 2013 is het zo ver. Dan moeten room-airconditioners met een nominaal vermogen van < 12 kW voor koeling of verwarming, als er geen koelfunctie beschikbaar is, een SEER-waarde* van ten minste 3.6 bereiken.

Bij het gebruik van koudemiddelen met een GWP** van minder dan 150 zal dat worden beloond met een bonus en wordt een minimale waarde van 3,24 vereist. De minimumeisen voor de verwarmingsfunctie zijn bij een SCOP*** 3,4 respectievelijk 3,06. Vanaf 1 januari 2014 worden de eisen verder verhoogd: SEER waarden van 4,6 en 4,3 voor apparaten onder 6 kW resp. units van 6-12 kW. De SCOP-waarden stijgen tot 3,8 voor alle vermogens. De bonus voor units met een koudemiddel-GWP van minder dan 150 blijft gelijk, zodat de eisen zijn voor de SEER-waarden neerkomen op 4,14 en 3,87 en voor de SCOP op 3,42.

Elektriciteitsgebruik besparen

In 2005 werd de richtlijn van het ecologisch ontwerp van kracht. Het doel is om tot 2020 minimaal 11 TWh elektriciteitsgebruik per jaar wordt bespaard. Inmiddels zijn er al 17 uitvoeringsmaatregelen aangenomen. Waarvan 12 met minimumeisen aan energie-efficiëntie en 5 met energielabels. Dat betekent een geschatte besparing van 380 TeraWatt-uur. Dit komt overeen met de energieopwekking van ca 20 kernenergiecentrales..

Juiste maatregel volgens EPEE

EPEE, de Europese vereniging van fabrikanten van koel- en airconditioningapparatuur, is verheugd over de maatregel, maar pleiten ook voor een doeltreffend markttoezicht. Andrea Voigt, EPEE-CEO, zegt: „De richtlijn inzake ecologisch ontwerp zal alleen maar leiden tot energiebesparing als de individuele uitvoeringsmaatregelen daadwerkelijk en goed uitgevoerd worden. Anders betalen de consument en het klimaat de rekening”.

* SEER = Seasonal Energy Efficiency Ratio ** Global-warming Potential *** Seasonal Coefficient Of Performance

Bron: REFRIPRO

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.