Nieuwe procesautomatisering voor Styron

Styron is wereldproducent van styreen, styreen polymeren, technische thermoplasten, rubber en latex. Ze zijn erg tevreden over hun systeem voor procesautomatisering. “Toch wordt het tijd om het systeem te gaan vervangen.”

“Dat is immers een proces van jaren”, vertelt Joop Peeters, Shared Services M&E Leader bij Styron. Het Mod5-systeem van Dow stamt nog uit de jaren 70 en 80 en is door Styron en Dow zelf ontwikkeld conform de regelingen en bediening van hun eigen processen. “Het nieuwe systeem gaan we niet meer zelf ontwikkelen, maar willen we juist inkopen.” Om een perfecte vervanger te vinden, heeft Styron de afgelopen jaren veel leveranciers van procesautomatisering en DCS-systemen onderzocht en uiteindelijk is de keuze gevallen op ABB met het 800XA-systeem. Peeters: “We hebben zowel commercieel als technisch gekeken. We zochten een partner waar we met standaard oplossingen toch aan onze eisen en wensen konden voldoen. Die partij moet ook ondersteuning bieden voor de toekomst want de ontwikkelingen op het gebied van ICT gaan zo snel, dat je die kennis beter van buiten kunt halen.”

Beter presteren

Peeters: "De opdracht was om de kennis uit het oude systeem te migreren naar het nieuwe en om beter te presteren.” Het nieuwe systeem biedt dan ook veel meer en nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen bijvoorbeeld de batchprocessen direct gekoppeld worden aan de ERP-systemen, zullen sommige processen met advanced control volledig zelfstandig draaien en wordt integratie van processen en systemen mogelijk. “Het nieuwe systeem geeft kans op verbeteren in de toekomst en geeft de garantie op continuïteit.”

Globale aanpak

Styron heeft wereldwijd circa 2200 medewerkers op 20 verschillende productielocaties. Peeters ziet dan ook nog meer mogelijkheden wat betreft de standaardisatie van processen in een globale aanpak. “De efficiency van de ondersteuning op de systemen kan met onze partner verder worden verhoogd en ik verwacht zelfs dat dat nieuwe kansen op gaat leveren. De nieuwe technieken maken het werk interessant voor de nieuwe generatie operators. Het werk is ook aantrekkelijker op een nieuw systeem dan met technieken van 30 jaar oud. En het omzetten van de productiesites zal op korte termijn ook werkgelegenheid bieden.”

Most Effective Technologies

Het nieuwe systeem zal als eerste in Indonesië in de polystyreenplant van Styron uitgevoerd worden. Het systeem wordt vervangen met ondersteuning vanuit de productielocatie Terneuzen en vanuit de Verenigde Staten. ABB levert kennis en ondersteuning vanuit Singapore, de VS en India en zal met lokale mensen het werk uitvoeren. De kennis en ervaring die bij deze implementatie wordt opgedaan, wordt vervolgens gebruikt om de fabriek in het Belgische Tessenderlo te moderniseren. Voor de batchprocessen waarmee latex wordt geproduceerd, wordt een vergelijkbaar traject gestart. Ook hier worden de best practices verder ingezet voor standaardisering en uitrol over de hele wereld. Peeters: “We gaan bij die trajecten voor de Most Effective Technologies. Omdat de systemen over de wereld steeds meer geïntegreerd zullen raken, hebben we via smart clients toegang tot realtime- en historische gegevens van de productiesites. Dat maakt het inrichten van centers of excellence mogelijk.”  

Bron: petrochem.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.