Menu

Obesitas en de onverzadigbare hersenen

Zit de oorzaak van dik zijn dan toch tussen de oren? Onderzoekers van het UMC Utrecht en de Universiteit Barcelona hebben recentelijk ontdekt dat de hersenstructuur van mensen met obesitas anatomisch afwijkt van die van mensen met een gezond gewicht. De afwijking zit hem in het beloningssysteem, het gebied in de hersenen dat ons een gevoel van verzadiging geeft. 

Veel en vet eten

Billboards van sappige hamburgers, de geur van pizza. We leven in een maatschappij waarin we voortdurend gevoed worden met beelden en geuren van eten. Veel én vet eten vooral. Het wordt steeds duidelijker dat sommige mensen gevoeliger zijn voor al die prikkels dan andere. Volgens veel wetenschappers is dik zijn dan ook niet alleen een kwestie van te veel eten en te weinig bewegen, maar een hersenziekte die nauwkeurig bestudeerd moet worden. 

Beloningssysteem

In het recente onderzoek van de Nederlandse en Catalaanse wetenschappers werden MRI-scans gemaakt van 31 proefpersonen  tussen de 12 en 39 jaar met een BMI hoger dan 30. Die beelden werden vergeleken met de scans van 32 vrijwilligers met dezelfde leeftijd en een gezond gewicht (BMI lager dan 25). De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in het medische vakblad NeuroImage, laten significante verschillen zien in hersengebieden die betrokken zijn bij het beloningsysteem, dat ervoor zorgt dat we ons goed en beloond voelen na een prikkel. Bij de groep van obese proefpersonen raakt dat systeem minder snel verzadigd.
 
Ontregelingen in het beloningssysteem spelen overigens een rol bij verschillende soorten verslaving, bijvoorbeeld aan verdovende middelen en gokken.
 
Interessant onderwerp? NCOI biedt verschillende cursussen op het gebied van de Diëtetiek.
 
Bron: nieuwsvoordietisten

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.