Onzekerheid bedrijvigheid zorgt voor groei flexbranche

De economie komt in alle sectoren steeds verder op gang en dat zorgt voor een vraag naar extra personeelsbehoefte. Maar omdat er voor bedrijven enerzijds toch nog sprake is van het onzekere karakter van de bedrijvigheid en anderzijds van een toenemende behoefte aan flexibele werknemers, kiezen bedrijven ervoor om flexkrachten in te zetten. De flexbranche groeit dus enorm: uitzenden, detacheren, payrolling, werving en selectie. ING Economisch Bureau laat weten dat er sprake is van een omzetgroei van 7 procent in de flexbranche ten opzichte van 2014.

Vooral vraag naar flexkrachten in technische sectoren

De groei van de flexbranche begon eind 2014 al en is in 2015 verder toegenomen. Cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) tonen aan dat er met name veel vraag is naar flexkrachten met technische vaardigheden. Begin 2015 groeide het aantal uren met 23 procent ten opzichte van 2014. Voor uitzendkrachten is er dus vooral meer werkgelegenheid in de technische sectoren. Zo groeide de vraag naar flexibel inzetbaar personeel in de industrie met 11 procent, terwijl er maar 5 procent meer uitzendkrachten nodig waren in de administratieve sectoren.

Margedruk blijft

ING laat weten dat volgens hen de margedruk nog niet zal verdwijnen. Omdat steeds meer mensen zich op de arbeidsmarkt melden, zal het personeelsaanbod naar verwachting dit jaar enorm toenemen. Bedrijven die hun bedrijfsmodel hebben aangepast, kunnen lagere tarieven bieden. En veel uitzendbedrijven concurreren voornamelijk op prijs. De aantrekkende marges liggen bij de moeilijk te vervullen segmenten, zoals HBO-geschoolde technici en IT-professionals.

Werving en selectie

Het vinden van geschikt personeel is belangrijk voor uw organisatie. Het werving-en-selectieproces speelt dan ook een belangrijke rol. Wilt u daar meer over weten? Volg dan een van onze opleidingen op het gebied van Recruitment of Payroll. Daarnaast heeft NCOI ook een uitgebreid aanbod opleidingen en trainingen op het gebied van Personeel en Organisatie.

Bron: HR Praktijk, Flexmarkt

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.