Menu

Onzekerheid bedrijvigheid zorgt voor groei flexbranche

De economie komt in alle sectoren steeds verder op gang en dat zorgt voor een vraag naar extra personeelsbehoefte. Maar omdat er voor bedrijven enerzijds toch nog sprake is van het onzekere karakter van de bedrijvigheid en anderzijds van een toenemende behoefte aan flexibele werknemers, kiezen bedrijven ervoor om flexkrachten in te zetten. De flexbranche groeit dus enorm: uitzenden, detacheren, payrolling, werving en selectie. ING Economisch Bureau laat weten dat er sprake is van een omzetgroei van 7 procent in de flexbranche ten opzichte van 2014.

Vooral vraag naar flexkrachten in technische sectoren

De groei van de flexbranche begon eind 2014 al en is in 2015 verder toegenomen. Cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) tonen aan dat er met name veel vraag is naar flexkrachten met technische vaardigheden. Begin 2015 groeide het aantal uren met 23 procent ten opzichte van 2014. Voor uitzendkrachten is er dus vooral meer werkgelegenheid in de technische sectoren. Zo groeide de vraag naar flexibel inzetbaar personeel in de industrie met 11 procent, terwijl er maar 5 procent meer uitzendkrachten nodig waren in de administratieve sectoren.

Margedruk blijft

ING laat weten dat volgens hen de margedruk nog niet zal verdwijnen. Omdat steeds meer mensen zich op de arbeidsmarkt melden, zal het personeelsaanbod naar verwachting dit jaar enorm toenemen. Bedrijven die hun bedrijfsmodel hebben aangepast, kunnen lagere tarieven bieden. En veel uitzendbedrijven concurreren voornamelijk op prijs. De aantrekkende marges liggen bij de moeilijk te vervullen segmenten, zoals HBO-geschoolde technici en IT-professionals.

Werving en selectie

Het vinden van geschikt personeel is belangrijk voor uw organisatie. Het werving-en-selectieproces speelt dan ook een belangrijke rol. Wilt u daar meer over weten? Volg dan een van onze opleidingen op het gebied van Recruitment of Payroll. Daarnaast heeft NCOI ook een uitgebreid aanbod opleidingen en trainingen op het gebied van Personeel en Organisatie.

Bron: HR Praktijk, Flexmarkt

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.