Menu

Opleiden remedie tegen personeelsschaarste in de bouw

De bouw is heel zwaar getroffen door de crisis. Productiedaling leidde tot vermindering van productiviteit en een enorm verlies van banen. Nu is er na enkele jaren van herstel een flinke personeelsschaarste ontstaan. De verwachting is dat de productiegroei gerealiseerd moet worden met nieuwe werknemers, het Economisch Instituut voor de Bouw verwacht in de periode 2017-2023 alleen al een totale groei van ruim 55.000 banen in de utiliteitsbouw. Daarnaast moet in de komende jaren rekening worden gehouden met het vervangen van natuurlijke uitstroom door zaken als arbeidsongeschiktheid en pensionering.

Meer gediplomeerde arbeidskrachten

Dat betekent dus dat er veel mensen nodig zijn. Opleiden is een van de manieren om aan die behoefte te voldoen. Mocht het aantal mensen dat opleidingen volgt in de bouw geleidelijk oplopen tot de niveaus van rond het begin van de crisis, dan levert dit kanaal 45% van de totale instroombehoefte op in de periode 2017-2022. Omdat opleiden tijd kost, leidt dit ook met enige vertraging tot meer gediplomeerde arbeidskrachten.

Bovendien zijn we er met 45% natuurlijk nog niet. Een andere bijdrage kan worden geleverd door inzet van buitenlandse werknemers. Polen, Bulgarije en Roemenië spelen hier een belangrijke rol. Waarschijnlijk komen er door de Brexit nog extra Polen beschikbaar voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Het Economisch Instituut voor de Bouw schat in dat dit 20% van de benodigde arbeidskrachten op zal leveren.

Uitstroom beperken

Dan blijft er nog een tekort van 35% over. Tijdens de crisis stapten er veel mensen over naar andere bedrijfstakken. Die uitstroom moet worden beperkt en vertrokken mensen moeten worden teruggewonnen. De bouwsector moet weer concurrerend worden op de arbeidsmarkt. Dat kan door in te zetten op verbetering van arbeidsvoorwaarden en HRM-beleid ten opzichte van andere sectoren.
 
Bekijk ons opleidingsaanbod

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.