Oudere werknemers gemotiveerd door goede scholingskansen

Onder veel werkgevers en werknemers heerst het hardnekkige idee dat extra verlofdagen of een lichter takenpakket tot gemotiveerdere oudere werknemers leiden en dat investeren in scholing van oudere werknemers niet meer loont. Wetenschappelijk onderzoek van het ROA (Research Centre for Education and the Labour Market) van de Universiteit Maastricht onder 57.000 werknemers en 2.500 werkgevers uit uiteenlopende sectoren laat echter het tegendeel zien.
 
Terugverdientijd niet minder bij oudere werknemers
Oudere werknemers zitten dichter bij hun pensioen en dus zal de investering minder opleveren. Zo is de gedachtegang van veel werkgevers. Maar volgens de onderzoekers verliezen deze werkgevers uit het oog dat oudere werknemers honkvaster zijn dan jongere werknemers. De kans dat jongere werknemers de investering meenemen, is groter dan de kans dat oudere werknemers dat doen. Bovendien zijn oudere werknemers in wie wordt geïnvesteerd extra gemotiveerd, ervaren ze minder stress en zijn ze bereid langer door te werken. Dit geldt ook voor oudere werknemers die wel het aanbod tot scholing krijgen, maar er geen gebruik van maken.
 
Ontziemaatregelen weinig effectief
Werkgevers proberen oudere werknemers langer aan boord te houden door seniorendagen, promotiedagen, een lichter takenpakket of deeltijdpensioen. Het onderzoek laat echter zien dat oudere werknemers hierdoor niet sneller geneigd zijn langer door te werken. Een koerswijziging is niet direct een optie: de ontziemaatregelen worden beschouwd als verworven rechten waar werknemers niet zo makkelijk afstand van zullen doen.
 
Geen negatief verband tussen leeftijd en werkprestaties
Volgens de onderzoekers denken werkgevers vaak dat leeftijd een negatieve invloed op de werkprestaties heeft. Door dit idee krijgen oudere werknemers minder kansen op de arbeidsmarkt. Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat er voor veel beroepen geen negatief verband is tussen leeftijd en werkprestaties.
 
Opleidingsaanbod NCOI
Biedt uw werkgever u de mogelijkheid een opleiding of training te volgen? NCOI heeft zowel voor jonge als oudere werknemers een compleet aanbod:
 
Bron: Leren en werken

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Voorlichtingsbijeenkomst NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.