Oudere werknemers gemotiveerd door goede scholingskansen

Onder veel werkgevers en werknemers heerst het hardnekkige idee dat extra verlofdagen of een lichter takenpakket tot gemotiveerdere oudere werknemers leiden en dat investeren in scholing van oudere werknemers niet meer loont. Wetenschappelijk onderzoek van het ROA (Research Centre for Education and the Labour Market) van de Universiteit Maastricht onder 57.000 werknemers en 2.500 werkgevers uit uiteenlopende sectoren laat echter het tegendeel zien.
 
Terugverdientijd niet minder bij oudere werknemers
Oudere werknemers zitten dichter bij hun pensioen en dus zal de investering minder opleveren. Zo is de gedachtegang van veel werkgevers. Maar volgens de onderzoekers verliezen deze werkgevers uit het oog dat oudere werknemers honkvaster zijn dan jongere werknemers. De kans dat jongere werknemers de investering meenemen, is groter dan de kans dat oudere werknemers dat doen. Bovendien zijn oudere werknemers in wie wordt geïnvesteerd extra gemotiveerd, ervaren ze minder stress en zijn ze bereid langer door te werken. Dit geldt ook voor oudere werknemers die wel het aanbod tot scholing krijgen, maar er geen gebruik van maken.
 
Ontziemaatregelen weinig effectief
Werkgevers proberen oudere werknemers langer aan boord te houden door seniorendagen, promotiedagen, een lichter takenpakket of deeltijdpensioen. Het onderzoek laat echter zien dat oudere werknemers hierdoor niet sneller geneigd zijn langer door te werken. Een koerswijziging is niet direct een optie: de ontziemaatregelen worden beschouwd als verworven rechten waar werknemers niet zo makkelijk afstand van zullen doen.
 
Geen negatief verband tussen leeftijd en werkprestaties
Volgens de onderzoekers denken werkgevers vaak dat leeftijd een negatieve invloed op de werkprestaties heeft. Door dit idee krijgen oudere werknemers minder kansen op de arbeidsmarkt. Wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat er voor veel beroepen geen negatief verband is tussen leeftijd en werkprestaties.
 
Opleidingsaanbod NCOI
Biedt uw werkgever u de mogelijkheid een opleiding of training te volgen? NCOI heeft zowel voor jonge als oudere werknemers een compleet aanbod:
 
Bron: Leren en werken

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.