Projectteams: Veel gebruikt, weinig bekend?

Projectteams

Overal waar ik kom of het nu in het bedrijfsleven, de ambtelijke organisaties of de non-profit wereld is wordt projectmatig werken gebruikt. Veel mensen hebben een functie als projectleider, project medewerker of zijn lid van een projectteam. Bij de ene organisatie is de projectleider c.q. medewerker een academisch geschoolde en bij het bedrijf er naast een mbo opgeleide. Idem voor de deelnemers in projectteams.

Matrix organisatie

Een veel voorkomende wijze waarop projectteams worden georganiseerd is die van de matrixorganisatie. We stellen een projectteam samen bestaande uit personeel van onze eigen organisatie. Soms, maar lang niet altijd, aangevuld met 1 of 2 specialisten van buiten. De meest voorkomende redenen zijn dat de interne mensen bekend zijn met de eigen organisatie, het probleem kennen dat moet worden opgelost en misschien wel de belangrijkste het is relatief goedkoop. De mensen uit het eigen bedrijf doen het er bij, naast hun reguliere taken.

Projectmatig werken

Bestaat uit 2 hoofddelen, u kunt niet stellen dat de ene belangrijker is dan de andere. We kennen de harde kant van het projectmatig werken. Het resultaat dat moet worden behaald op een wijze die zorgt dat we van meet af aan het project beheersen. We hebben het dan vaak over “GOTIK”: Geld, Organisatie, Tijd, Informatie en Kwaliteit. We delen alle werkzaamheden in fasen in, we hanteren voor iedere fase GOTIK maar houden daarbij wel het eindresultaat op een wijze in beeld dat het moet leiden tot het gevraagde product. Maar dan die 2e kant? Die zachte kant. Onderhandelen, leiderschap, teamopbouw, conflicthantering. Wat doen we daar eigenlijk mee?

De dagelijkse praktijk

Projectmatig werken wordt veel gebruikt maar over de inhoudelijkheid van deze vorm van werken is vaak verrassend weinig bekend bij de mensen die ik tegenkom. Mensen die veelal vaker zitting hebben gehad in een projectteam. Het wordt veel gebruikt. Maar er is weinig bekend. Of zou ik moeten stellen: Te weinig om een naar behoren presenterend projectteam te krijgen? Wat is het juiste antwoord in uw projectteam? En wat gaat u er aan doen? Expert worden in Projectmanagement? Bekijk onze opleiding Projectmanagement in de techniek 1.

Chris Laarman

Freelance docent NCOI Techniek, NOBCO-EMCC European Master Practitioner Coach

LinkedIn | Website

 
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carriĆØreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.