Door de ontwikkelingen en de crisis zijn er vandaag de dag installaties waarbij de conclusie getrokken moet worden dat gedurende het bouwproces, ogenschijnlijk, kleine concessies worden gedaan die voor de beoogde werking grote gevolgen hebben.
Als voorbeeld een verwarmer in een luchtbehandelingskast met een hoge warmteterugwinning. Daarin is de hoeveelheid benodigd vermogen voor het verwarmen veel kleiner dan een luchtbehandelingkast met en lager rendement aan warmteterugwinning. Er wordt in die gevallen nog wel eens de keuze gemaakt om de verwarming met behulp van een warmtepomp te verwezenlijken.
Daarin zijn meerdere soorten om de warmtepomp in te zetten. Voor hier is de eerste een warmtepomp met twee water gevoede wisselaars waardoor het verwarmingsblok in de luchtbehandeling ook watergevoed blijft (water/water). En in de tweede situatie kan er met behulp van de condensor en heet persgas verwarmd worden in de luchtbehandelingkast (lucht/lucht). Of een combinatie van beiden.
Beide principes zullen in nominale condities naar behoren functioneren maar hebben toch ook hun eigen “rituelen”. En de ervaring leert dat daar steeds makkelijker overheen gestapt wordt zonder echt de verschillenede processituaties van desbetreffend systeemkeuze door te nemen. Voor de eerste systeemkeuze geldt dat de wisselaars van de warmtepomp beschermd moeten worden tegen vorstgevaar waar dat bij in het tweede principe minder urgent nodig is. Tenzij bij het tweede principe het verwarmingsblok ook als koeler wordt ingezet. Dan betekent aanrijping een obstructie voor de luchtstroom, wat ook niet wenselijk is.
De meeste uitdagingen ontstaan door de meest kleine maar elementaire bedrijfssituaties waarbinnen bijvoorbeeld hele processen worden omgedraaid. Hierin is van het tweede systeem algemeen bekend dat er periodiek in het buitendeel een ontdooicyclus optreedt die er voor moet zorgen dat het buitendeel niet fysiek ontzet wordt door teveel rijp aan de, op dat moment, verdamperbatterij. Op deze momenten wordt namelijk het proces omgekeerd in de warmtepomp. Waarmee de beoogde verwarmer ineens een koeler wordt. En de inblaaslucht sterk afkoelen kan.
Met bovenstaand voorbeeld in het achterhoofd is het belangrijk om bij het ontwerp van gehele installaties van alle soorten deelprocessen goed de verschillende bedrijfssituaties van de diversen apparaten te doorlopen om op die manier de eventuele knelpunten van samenvallende of opvolgende bedrijfssituaties te onderscheppen. Vaak is een korte blik in de handleiding van het apparaat voldoende om een juiste keus te maken voor het installatieprincipe waarmee het comfort van de gebruiker zo hoog is als u wenst te ontwerpen.
Auteur: Dennis Verschoor, freelance docent NCOI Techniek, Hoofd verkoop Webeasy