Waterschap Noorderzijlvest is het eerste waterschap in Nederland dat ‘social return’ als welomschreven eis opnam in een aanbestedingstraject. De opdracht betreft de bouw van brug Pamazijl nabij Niehove. Aannemersbedrijf Knol Akkrum, de ondernemer die de klus kreeg, moet 5% van de opdrachtwaarde investeren in werkzoekenden die anders weinig kansen hebben op de arbeidsmarkt. Deze medewerkers afkomstig uit de regio, zullen vanaf september in een beschermde werkomgeving aan de slag gaan.
Niet iedereen vindt even gemakkelijk werk. Langdurig werklozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten bijvoorbeeld. Zij ervaren vaak een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Door „social return‟ als contractvoorwaarde op te nemen bij inkopen en aanbestedingen, worden opdrachtnemers verplicht om ook deze werkzoekenden op de arbeidsmarkt te betrekken.
Waterschap Noorderzijlvest ziet „social return‟ als belangrijk onderdeel van „Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen‟. Bob van Zanten, dagelijks bestuurslid Noorderzijlvest: “Het betekent dat er iets wordt teruggegeven aan de samenleving. Het is een sociale winst. Mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie krijgen de kans om werkervaring op te doen. Dit versterkt hun positie op de arbeidsmarkt. Het waterschap is daarom gestart met twee pilot-projecten, waarvan de bouw van brug Pamazijl er één is. Als deze projecten goed verlopen zullen we „social return‟ vaker als criterium in onze aanbestedingen opnemen.”
Brug Pamazijl nabij Niehove wordt vervangen. De oude brug is niet langer toegankelijk. Een tijdelijke wegomleiding, naast de brug, zorgt er voor dat het Niehoofsterdiep overgestoken kan worden. Op de plek van de oude brug wordt een nieuwe brug gebouwd. De werkzaamheden starten in september en zullen eind dit jaar worden afgerond.
De opdracht voor het bouwen van de brug Pamazijl is gegund aan aannemersbedrijf Knol Akkrum. Het bedrijf scoorde onder andere goed op het criterium „social return‟. Knol werkt volgens het meester-gezelprincipe, waarbij rekening houdend met de ervaring, competenties en vooral de leercurve, de nieuwe medewerker op maat wordt begeleid. Bij goed functionerengedurende het project biedt Knol mogelijkheden voor een duurzame arbeidsrelatie. Op deze wijze wordt door middel van social return aangesloten op de huidige werving en selectie van Knol Akkrum. Inkoop- en organisatieadviesbureau InterPactum, landelijke expert op het gebied van „social return‟, begeleidt het project.