• 1
  Niveau
 • 2
  Vakgebied
 • 3
  Opleidingsduur
 • 4
  Startmoment
 • 5
  Opleidingsvariant
 • 6
  Locatie
 • 0
  Niveau
 • 1
  Vakgebied
 • 2
  Opleidingsduur
 • 3
  Startmoment
 • 4
  Opleidingsvariant
 • 5
  Locatie
Menu

Toetsing omgevingsvergunning door architect

Het is mogelijk om een omgevingsvergunning toe te kennen in één dag. De verantwoordelijkheid voor het hele toetsingstraject moet daarvoor bij de architect komen te liggen. Dat is de voorlopige conclusie van een vijf jaar durende Rotterdamse proef.
 
Door de lange wachttijd voor het verkrijgen van een vergunning worden bouwvergunningen in een vroeg stadium aangevraagd. Daardoor wijkt de vergunning uiteindelijk vaak af van wat er werkelijk wordt gebouwd. In het project ‘Architect aan Zet’ ligt de verantwoordelijkheid voor de toetsing aan het Bouwbesluit, de welstand, het bestemmingsplan en de gemeentelijke bouwverordeningen bij de architect. Als de aanvraag dan wordt ingediend hoeft de gemeente alleen te controleren of alle papieren aanwezig zijn. De omgevingsvergunning kan dan vaak dezelfde dag nog worden afgegeven.
 
Grotere projecten
Alleen projecten die niet groter zijn dan een eengezinswoning met maximaal drie bouwlagen komen voorlopig in aanmerking voor deelname aan het project. Het project mag ook niet in een monumenten- of risicozone liggen. Volgens de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) zijn architecten generalisten die ook ontwerpen van grote gebouwen prima aan de regelgeving kunnen toetsen. De bond zou dan ook graag grotere projecten bij de proef betrekken.
 
Volgens de Rotterdamse wethouder Ronald Schneider is uitbreiding van het project naar grotere gebouwen niet aan de orde. Hij neemt eind dit jaar een besluit over de precieze voorwaarden waaronder de proef verder kan gaan.
 
Nog veel sneller
Uitzondering is de ‘flitsvergunning’, want die wordt na een aanbesteding aangevraagd. Dan weet de gemeente al precies wat er wordt gebouwd. Het kan nog veel sneller. Rotterdam wil dat de proef een officiële pilot wordt voor de Crisis- en Herstelwet. Vanaf 2016 is er dan geen vergunning meer nodig als de aanvraag wordt goedgekeurd.
 
Wilt u zich ontwikkelen binnen het vakgebied bouwkunde en architectuur? Bij NCOI Techniek, voorheen Reed Business Opleidingen, vindt u de geschikte opleiding.
 
Bron: De Architect

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.