Menu

Toetsing omgevingsvergunning door architect

Het is mogelijk om een omgevingsvergunning toe te kennen in één dag. De verantwoordelijkheid voor het hele toetsingstraject moet daarvoor bij de architect komen te liggen. Dat is de voorlopige conclusie van een vijf jaar durende Rotterdamse proef.
 
Door de lange wachttijd voor het verkrijgen van een vergunning worden bouwvergunningen in een vroeg stadium aangevraagd. Daardoor wijkt de vergunning uiteindelijk vaak af van wat er werkelijk wordt gebouwd. In het project ‘Architect aan Zet’ ligt de verantwoordelijkheid voor de toetsing aan het Bouwbesluit, de welstand, het bestemmingsplan en de gemeentelijke bouwverordeningen bij de architect. Als de aanvraag dan wordt ingediend hoeft de gemeente alleen te controleren of alle papieren aanwezig zijn. De omgevingsvergunning kan dan vaak dezelfde dag nog worden afgegeven.
 
Grotere projecten
Alleen projecten die niet groter zijn dan een eengezinswoning met maximaal drie bouwlagen komen voorlopig in aanmerking voor deelname aan het project. Het project mag ook niet in een monumenten- of risicozone liggen. Volgens de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) zijn architecten generalisten die ook ontwerpen van grote gebouwen prima aan de regelgeving kunnen toetsen. De bond zou dan ook graag grotere projecten bij de proef betrekken.
 
Volgens de Rotterdamse wethouder Ronald Schneider is uitbreiding van het project naar grotere gebouwen niet aan de orde. Hij neemt eind dit jaar een besluit over de precieze voorwaarden waaronder de proef verder kan gaan.
 
Nog veel sneller
Uitzondering is de ‘flitsvergunning’, want die wordt na een aanbesteding aangevraagd. Dan weet de gemeente al precies wat er wordt gebouwd. Het kan nog veel sneller. Rotterdam wil dat de proef een officiële pilot wordt voor de Crisis- en Herstelwet. Vanaf 2016 is er dan geen vergunning meer nodig als de aanvraag wordt goedgekeurd.
 
Wilt u zich ontwikkelen binnen het vakgebied bouwkunde en architectuur? Bij NCOI Techniek, voorheen Reed Business Opleidingen, vindt u de geschikte opleiding.
 
Bron: De Architect

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.