Toolbox voor gezonde grondwerkzaamheden

Voordat werknemers gaan werken in- of met grond, moet zijn onderzocht of deze mogelijk vervuild is. Dit om te voorkomen dat de werknemers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Toch kan het dan alsnog gebeuren dat zij bij de werkzaamheden stuiten op een verontreiniging. Om deze situaties te herkennen en te voorkomen dat werknemers in aanraking komen met verontreinigingen, heeft de Inspectie SZW de ''Toolbox Gezond uit de grond'' samengesteld.

De toolbox bestaat uit een handzame koffer met daarin een instructiefilm, praktische instructiekaarten en checklists voor op de werkplek. Hiermee kunnen bedrijven in de voorbereidingsfase een betere inschatting van de risico maken en in de uitvoering hun werknemers goed instrueren over mogelijke gevaren.

Heldere richtlijnen

Naast al beschikbare uitleg in brochures en op websites hebben grondwerkers en monteurs het meest aan compacte instructiekaarten zoals in de toolbox, die op het werk zelf te raadplegen zijn. Hiermee kunnen zij snel nagaan of hun vermoeden - dat de grond waarin zij werken vervuild is en nader onderzocht moet worden - terecht is. Ook bevat de instructiekaart heldere richtlijnen over beschermende kleding en noodzakelijke hygiëne.

In Nederland worden dagelijks vele kilometers aan kabels en leidingen in de grond gelegd. Die grond heeft vaak een eerdere bestemming gehad, bijv. als benzinestation of fabriek. In de bodem kunnen dan resten van zware metalen, asbest of vluchtige oplosmiddelen zitten die vrij komen tijdens het werk. Soms is dat direct gevaarlijk (explosie- of brandgevaar en vergiftiging), soms ook lijkt het onschuldig maar treden de kwalijke effecten na 20 of 30 jaar alsnog op. In alle gevallen moet contact tussen de verontreinigde grond en de werknemer worden voorkomen.

Werkvoorbereiding is belangrijk

De toolbox is een initiatief van de Inspectie SZW en is in samenwerking met een aantal bedrijven uit de kabels en leidingenbranche tot stand gekomen. Ronald Schoo, van Baas BV, was lid van de klankbordgroep. ‘De toolbox vergroot de veiligheid; werknemers leren dat zelfs als je niets ruikt of ziet, er toch iets aan de hand kan zijn. Belangrijker nog is dat de toolbox gebruikt kan worden tijdens de werkvoorbereiding zodat alle betrokkenen weten waar ze aan beginnen. We moeten voorkomen dat de werknemers worden verrast in de sleuf’.

De toolbox Gezond uit de grond wordt verspreid onder 380 bedrijven in deze branche. Daarnaast kan de informatie uit de tool box ook worden gedownload. Klik hier en werk veilig!

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.