Uitstoot F-gassen met tweederde verminderd in 2030

In 2030 zal de uitstoot van F-gassen in de EU met tweederde zijn afgenomen. De Europese Unie (EU) heeft besloten om de bestrijding van F-gassen op te nemen als onderdeel van haar beleid om klimaatverandering te bestrijden. De nieuwe verordening gaat in per 1 januari 2015.

De eerste F-gassen verordening werd aangenomen in 2006 en heeft de uitstoot van F-gassen in de EU in 2010 gestabiliseerd. De nieuwe verordening, die ingaat per 1 januari 2015 en die de oude vervangt, versterkt de bestaande maatregelen en introduceert een aantal ingrijpende veranderingen.

Wijzigingen nieuwe verordening

De veranderingen ten opzichte van de oude verordening (2006) zijn:

  • Het stapsgewijs terugdringen van de verkoop van de belangrijkste F-gassen tot eenvijfde (van de verkoop in 2014) in 2030;
  • Een verbod op het gebruik van F-gassen in nieuwe apparatuur waarvoor minder schadelijke alternatieven beschikbaar zijn, zoals koelkasten of airconditionings;
  • Voorkomen van emissies van F-gassen van bestaande apparatuur door controles, juist onderhoud en het opvangen van de gassen van kapotte apparatuur.

Veel alternatieven beschikbaar

Dankzij de nieuwe verordening, zal de emissies van de F-gassen in de EU worden verminderd met tweederde in 2030 vergeleken met het niveau in 2014. Deze doelstelling is ambitieus, maar wel haalbaar tegen relatief lage kosten. Er zijn tegenwoordig namelijk veel klimaatvriendelijke alternatieven beschikbaar voor veel producten en apparatuur waarin F-gassen worden gebruikt.

Europese broeikasdoelstelling

De nieuwe wet zorgt ervoor dat F-gassensector eerlijk en kostenefficiënt bijdraagt aan het behalen van de Europese milieudoelstelling: de algemene uitstoot van broeikasgassen in 2050 verminderd met 80-90%. Dit betekent dat het uitstootniveau van de F-gassen wordt teruggebracht naar dat van 1995.

Besparing van een miljard

De verwachte cumulatieve uitstootbesparingen zijn 1.5 gigaton CO2 in 2030, en 5 gigaton in 2050. Dat is meer CO2 dan geproduceerd wordt door een miljard retourvluchten van Parijs naar New York!

Effecten van nieuwe verordening

De nieuwe wetgeving stimuleert innovatie en ‘groene’ groei. Het bevordert de werkgelegenheid en het gebruik van groene technologieën en minder klimaat-schadelijke alternatieven. Daarnaast verbetert het de vooruitzichten op een toekomstige mondiale overeenkomst voor het gebruik van F-gassen onder het Protocol van Montreal, betreffende de bescherming van de ozonlaag.

Enkele feiten over F-gassen

Tot slot nog wat handige feiten over F-gassen op een rij:

  • F-gassen worden onderverdeeld in drie groepen: fluorkoolwaterstoffen (HFK's), perfluorkoolstoffen (PFK's) en zwavelhexafluoride (SF6). HFK's zijn het meest schadelijk voor het milieu.
  • F-gassen zijn goed voor 2% van de totale broeikasgasemissies van de EU. De uitstoot van F-gassen is gestegen met 60% sinds 1990 – in tegenstelling tot alle andere broeikasgassen, die is afgenomen.
  • Sommige F-gassen, met name HFK's, zijn relatief van korte duur. Anderen, in het bijzonder PFK's en SF6, kunnen in de atmosfeer blijven voor duizenden jaren.
  • Producten zoals schuim met F-gassen, kunnen een lange levensduur hebben. Goed rentmeesterschap, zoals onderhoud en gasherstel aan het einde van de levensduur producten, is daarom van essentieel belang.

Bron: Ec.europa.eu

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.