Veelgestelde vragen F-gassenregelgeving

De nieuwe F-gassenregelgeving in de koelsector werpt nog steeds veel vragen op. Daarom zetten we nog een aantal veelgestelde vragen over de regeling onder elkaar.  Zo heb je snel een antwoord bij de hand.

Vragen over bedrijfscertificaten

1. Ik wil weten of een bedrijf gecertificeerd is. Hoe kom ik daarachter?

Er is geen algemene lijst beschikbaar met gecertificeerde bedrijven. Deze informatie zul je van het bedrijf moeten krijgen. Daar kunnen ze je ook vertellen bij welke keuringsinstantie het certificaat behaald is. Bij deze instantie kun je ook navragen of de regels bij het bedrijf worden nageleefd.

2. Ik ben ZZP’er en heb een diploma categorie 1. Moet ik ook over een bedrijfscertificaat beschikken om onderhouds- en installatiewerkzaamheden aan koelinstallaties te verrichten?

Ja, als je stationaire of mobiele koelinstallaties installeert en onderhoudt, heb je een geldig bedrijfscertificaat nodig.

3. Wat zijn de kosten van een bedrijfscertificaat?

De prijs verschilt per keuringsinstantie. Je kunt de prijs opvragen bij de betreffende keuringsinstanties.

4. Voldoet een STEK-erkenning aan de regelgeving?

Nee, dit voldoet niet meer. Vanaf 1 juli 2011 dien je over een bedrijfscertificaat te beschikken. Dit kun je aanvragen bij een keuringsinstantie. Let op: zonder dit bedrijfscertificaat mag je geen werkzaamheden verrichten waarbij F-gassen kunnen vrijkomen.

5. Als je als bedrijf uitsluitend lekcontroles uitvoert, is er dan ook een bedrijfscertificaat nodig?

Nee, het is niet noodzakelijk om een bedrijfscertificaat te hebben. Als de lekcontroles worden uitgevoerd op mobiele koelinstallaties en grote stationaire koelinstallaties, dat wil zeggen met een inhoud > 3 kg F-gassen en indien hermetisch gesloten > 6 kg F-gassen, moet personeel wel een diploma hebben om dit te mogen doen.

6. En bij werkzaamheden verricht aan airco's in voertuigen (< 3 kg aan F-gassen). Is het dan verplicht een bedrijfscertificaat te hebben?

Nee, ook in deze situatie is het niet nodig om een certificaat te hebben. Wel zal degene die F-gassen terugwint uit deze airco's over een diploma moeten beschikken.

Vragen over diploma’s in de koelsector

1. Is er een namenregister beschikbaar waar ik kan checken welke personen met F-gassen mogen werken?

Nee, er is geen centraal algemeen toegankelijk overzicht. De informatie is passief openbaar. Of een bedrijf over een bedrijfscertificaat beschikt en door welke keuringsinstantie dit afgegeven is, moet u door het bedrijf zelf verteld worden. De keuringsinstantie kan u vertellen of het certificaat op de juiste manier nageleefd wordt.

2. Hoe kan ik mijn STEK-diploma omwisselen voor een F-gassendiploma?

Stuur je originele STEK-diploma, een ingevuld formulier (Omruilen STEK-diploma) en een kopie van een geldig identiteitsbewijs op naar Rijkswaterstaat Leefomgeving. Hier zijn eenmalig geen kosten aan verbonden.

3. Ik ben mijn F-gassendiploma kwijt. Wat moet ik doen?

Er zijn twee antwoorden in deze. Heb je jouw diploma ontvangen van:

  • Agentschap NL of Rijkswaterstaat: vraag dan een gewaarmerkt duplicaat op bij Rijkswaterstaat, via dit formulier . Dit kost 33,75 euro
  • Exameninrichting STEK: neem dan contact op met STEK.

Bron: RWS leefomgeving

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.