Veilig werken met kwartsstof

Werknemers in de installatiebranche kunnen tijdens het werk in aanraking komen met kankerverwekkende stoffen, zoals asbest en kwartsstof. Adequate maatregelen en houding en gedrag kunnen gevaarlijke situaties voorkomen. Hiertoe hebben Inspectie SZW en de installatiebranche een ‘toolboxfilm’ gemaakt.

“Een groot deel van de aardkorst, gesteenten en rotsen bestaat uit zogenaamde silicaten. Dat zijn verbindingen waarin silicium voorkomt. Het voor de gezondheid meest schadelijke silicaat is kristallijn kwarts. Het komt voor in grondstoffen die in de bouw veel worden gebruikt. Het zit bijvoorbeeld in betonsteen, cellenbeton, (kalk)zandsteen, metselstenen en tegels. Dat het er in zit is geen probleem, want op zich zijn kwartshoudende materialen niet schadelijk. Maar bij werkzaamheden waarbij gezaagd, geslepen, geboord, gehakt of gefreesd wordt in kwartshoudende bouwmaterialen kun je aan kwartsstof worden blootgesteld. Want bij deze werkzaamheden komen fijne stofdeeltjes vrij, die diep in de longen kunnen doordringen en daar blijven zitten.” Actrice en presentatrice Lottie Hellingman vertelt in de toolboxfilm op een laagdrempelige manier over de gevaren van blootstelling aan kwartsstof.

Maatregelen

“Het verraderlijke is dat je er in eerste instantie niets van merkt. Pas jaren later krijg je er echt last van en dan is het vaak al te laat”, vervolgt Hellingman. De film is een initiatief van Inspectie SZW in samenwerking met werkgeversorganisaties Uneto-VNI, NVKL en VIB, werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie en het Opleiding- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB). Naast de gevaren van kwartsstof gaat de film in op de maatregelen die werkgevers en werknemers kunnen en moeten nemen om blootstelling te voorkomen. Door bijvoorbeeld minder schadelijke stoffen te gebruiken, alternatieve werkmethodes toe te passen en de juiste gereedschappen beschikbaar te stellen.Of: http://www.youtube.com/watch?v=sTEhU9pjEjk]

Arbocatalogus

De film is bedoeld voor voorlichting, instructie en opleiding en is geschikt voor gebruik binnen zowel de installatie- en isolatiebranche als de bouw. Bovendien moet de film een aanzet vormen voor de branche om aan de slag te gaan met een arbocatalogus voor veilig werken met kwartsstof.  

Bronnen: Rijksoverheid.nl Inspectieszw.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.