Menu

Veilig werken met kwartsstof

Werknemers in de installatiebranche kunnen tijdens het werk in aanraking komen met kankerverwekkende stoffen, zoals asbest en kwartsstof. Adequate maatregelen en houding en gedrag kunnen gevaarlijke situaties voorkomen. Hiertoe hebben Inspectie SZW en de installatiebranche een ‘toolboxfilm’ gemaakt.

“Een groot deel van de aardkorst, gesteenten en rotsen bestaat uit zogenaamde silicaten. Dat zijn verbindingen waarin silicium voorkomt. Het voor de gezondheid meest schadelijke silicaat is kristallijn kwarts. Het komt voor in grondstoffen die in de bouw veel worden gebruikt. Het zit bijvoorbeeld in betonsteen, cellenbeton, (kalk)zandsteen, metselstenen en tegels. Dat het er in zit is geen probleem, want op zich zijn kwartshoudende materialen niet schadelijk. Maar bij werkzaamheden waarbij gezaagd, geslepen, geboord, gehakt of gefreesd wordt in kwartshoudende bouwmaterialen kun je aan kwartsstof worden blootgesteld. Want bij deze werkzaamheden komen fijne stofdeeltjes vrij, die diep in de longen kunnen doordringen en daar blijven zitten.” Actrice en presentatrice Lottie Hellingman vertelt in de toolboxfilm op een laagdrempelige manier over de gevaren van blootstelling aan kwartsstof.

Maatregelen

“Het verraderlijke is dat je er in eerste instantie niets van merkt. Pas jaren later krijg je er echt last van en dan is het vaak al te laat”, vervolgt Hellingman. De film is een initiatief van Inspectie SZW in samenwerking met werkgeversorganisaties Uneto-VNI, NVKL en VIB, werknemersorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie en het Opleiding- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB). Naast de gevaren van kwartsstof gaat de film in op de maatregelen die werkgevers en werknemers kunnen en moeten nemen om blootstelling te voorkomen. Door bijvoorbeeld minder schadelijke stoffen te gebruiken, alternatieve werkmethodes toe te passen en de juiste gereedschappen beschikbaar te stellen.Of: http://www.youtube.com/watch?v=sTEhU9pjEjk]

Arbocatalogus

De film is bedoeld voor voorlichting, instructie en opleiding en is geschikt voor gebruik binnen zowel de installatie- en isolatiebranche als de bouw. Bovendien moet de film een aanzet vormen voor de branche om aan de slag te gaan met een arbocatalogus voor veilig werken met kwartsstof.  

Bronnen: Rijksoverheid.nl Inspectieszw.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.