Menu

Veiligheid in Nederland

Honderd procent veiligheid bestaat niet, ook niet in een ontwikkeld land als Nederland. Toch gaan de alarmbellen rinkelen wanneer er een constructie instort, omdat dit niet zou mogen gebeuren. Karel Terwel, docent en onderzoeker bij Constructief Ontwerpen en Constructieve Veilgheid in Delft, deed onderzoek naar constructieve veiligheid en ontdekte een aantal zaken.

De definities van constructieve veiligheid leken nogal verschillend. Karel Terwel: ‘Ik besloot daarom constructieve veiligheid te beschouwen als de afwezigheid van onacceptabel risico door het falen van een (deel van een) constructie. Bij risico wordt meestal gedacht aan de kans op persoonlijk gevaar, maar het kan ook bestaan uit de kans op grote schade.’

Risico overlijden erg klein

Uit het onderzoek van Terwel blijkt ook dat het risico om te overlijden door bezwijken van een constructie heel klein is. Hij constateerde dit nadat hij 700 (bijna) schadegevallen in Nederland had bekeken. Terwel: ‘Als een woonhuis eenmaal is opgeleverd, overlijdt er gemiddeld minder dan één bewoner per jaar door constructief falen. Tijdens bouwactiviteiten overlijden er gemiddeld echter circa vijf personen per jaar door constructief falen. Vergeleken met jaarlijks circa 650 verkeersslachtoffers is dit niet veel, maar elk slachtoffer door constructief falen is er één teveel. Daarnaast zijn de geschatte faalkosten van meer dan 10% onacceptabel; constructieve veiligheid moet dus verbeteren.’

80 procent in bouwproces

Zo’n 80-85 procent van de constructieve faalgevallen wordt in het bouwproces veroorzaakt. Dit vindt even vaak plaats in het ontwerp als in de uitvoering. Projecten zijn pas zo veilig mogelijk wanneer communicatie en samenwerking tussen partijen onderling, risicomanagement, controle, kennisinfrastructuur, allocatie van verantwoordelijkheden en veiligheidscultuur op orde zijn. In veel gevallen zijn eventuele verbeteringsmogelijkheden bekend, maar worden ze niet toegepast.  

Nog veel vragen

Karel Terwel deed zes jaar onderzoek en dit heeft al veel inzichten opgeleverd. Toch blijven er nog veel vragen bestaan. ‘Wat is nou eigenlijk goede communicatie en samenwerking en hoe kun je dat bereiken? Hoe kun je op een goede manier risicomanagement toepassen van zowel product als proces? De komende jaren ga ik, hopelijk samen met u, op zoek naar het antwoord op deze vragen. Op zoek naar een constructief veiliger Nederland!’, aldus Terwel.  

Bron: Cobouw.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.