VeiligheidNL: kennisdeling helpt ongevallen in de zorg voorkomen

In de zorg zijn niet alle risico’s uit te sluiten. Daarnaast kan risicobeperking betekenen dat een cliënt in zijn vrijheid wordt beperkt en daarmee de kwaliteit van leven achteruitgaat. Toch kan er nog veel verbeterd worden, in zowel het reduceren van ongelukken en onveilige situaties als in risicomanagement. VeiligheidNL deelt eigen kennis en kunde op dit gebied, maar wil ook dat andere organisatie dit doen. 

VeiligheidNL wil kennis over risico’s en de aanpak ervan in zorgorganisaties te vergroten en veilig gedrag te stimuleren. Daarom biedt VeiligheidNL zorgprofessionals praktische tools en concrete handvatten, gericht op:

  • Verpleging, verzorging en thuiszorg
  • Fysio- en ergotherapie
  • Huisartsenpraktijk
  • Ziekenhuiszorg
  • Geestelijke gezondheidszorg.

Effectieve voorbeelden en tips

Bij veel organisaties wordt voldaan aan technische veiligheidsmaatregelen en zijn alle procedures goed op orde. Maar hoe gaat het in praktijk? VeiligheidNL heeft een schat aan kennis en ervaring en deelt effectieve maatregelen om risico’s te verkleinen. Toch is er meer nodig om risico’s te verlagen en veilig gedrag mogelijk te maken, zoals draagvlak creëren, enthousiasmeren en motiveren. Tips hiervoor kunt u allemaal terugvinden bij VeiligheidNL.

Integrale benadering van veiligheid

Onder veiligheid vallen veel verschillende aspecten, zoals brandveiligheid, vrijheidsbeperkende maatregelen, medicatieveiligheid, valpreventie en omgaan met agressie. Vaak worden deze elementen door verschillende teams en afdelingen aangepakt aangepakt, terwijl een integrale benadering veel succesvoller is. Om die reden koppelt VeiligheidNL altijd kennis over veiligheid aan kennis over gedragsverandering. Ze werkt veel samen met andere deskundige partijen om kennis en inzichten te delen. Denk daarbij aan het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), ActiZ, de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) en Vilans. Deze methode heeft tot nu toe geresulteerd in Veiligheidsmanagement in verpleeg- en verzorgingshuizen, het ‘Zorg voor Beter’-programma en het congres Lent, over hoe gedragsaspecten een rol spelen bij veilige zorgverlening.

Wat biedt VeiligheidNL?

Wanneer zorgorganisatie hun kennis over veiligheid en preventie delen, hoeft het wiel niet steeds opnieuw te worden uitgevonden. VeiligheidNL maakt deze kennisdeling laagdrempelig en;

  • Biedt zorg- en welzijnsprofessionals opleidingen op maat en ondersteuning tijdens preventie-activiteiten
  • Biedt praktische en effectieve tools binnen het complexe vakgebied van gedragsverandering
  • Brengt zorgprofessionals bij elkaar tijdens trainingen, thema- en uitwisselingsbijeenkomsten
  • Deelt haar kennis over veiligheid en veilig gedrag via veiligheid.nl (en specifieke kennis over vallen ook via Valpreventie.veiligheid.nl).
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.