Waarom IECEx 05 en niet CompEx?

Beide schema's gaan uit van de normen uit de EN/IEC 60079-serie en dus dekkend voor de Atex-wetgeving. Toch zijn deze 2 systemen onderling niet uitwisselbaar.  In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van IECEx 05 boven CompEx.

Erkenning

IECEx 05 wordt in maar liefst 31 deelnemende landen geaccepteerd, waaronder de Verenigde Staten. Terwijl bij CompEx - geaccrediteerd door UKAS - de persoonscertificatie activiteiten alleen in het Verenigd Koninkrijk gelden en in slecht 10 landen worden afgegeven. Sterker nog, IECEx wordt als enige organisatie formeel erkend door de Verenigde Naties en de World Trade Organization (WTO) als ‘best practice op het gebied van Ex en het aanbevolen model voor certificering van apparatuur, diensten en persoonlijke competenties’. Dit wordt op 19 en 20 februari 2014 tijdens de jaarlijkse internationale conferentie in Kuala Lumpur nogmaals bekrachtigd. Kijk voor meer informatie op iecex.com.

Wat is IECEx 05?

IECEx 05 is een persoonscertificatieschema waarvan de IEC (International Electrotechnical Commision), een wereldwijde non-profit organisatie en tevens een internationaal platform voor het vaststellen van elektrotechnische normen, eigenaar is. In Nederland is DEKRA aangewezen als Ex Certification Body (ExCB) voor IECEx 05. Beoordelingen van DEKRA worden door de overige ExCBs die gevestigd zijn in 31 landen: Australië, Brazilië, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Hongarije, India, Italië, Japan, Korea, Kroatië, Maleisië, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Rusland, Singapore, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zweden en Zwitserland. Kijk voor meer informatie op iecex.com.

Wat is CompEx?

CompEx is een van oorsprong Brits nationaal certificatiesysteem dat onder het beheer van JT Limited valt. Dit commerciële bedrijf is voor de CompEx modules F en Ex01 t/m Ex10 op basis van ISO 17024 (persoonscertificatie) geaccrediteerd door UKAS (de Engelse Raad voor Accreditatie). Dit houdt in dat ze een alleen in het Verenigd Koninkrijk een geaccrediteerde instantie zijn en niet een Europees erkende ‘Notified Body’ zijn. CompEx is dus niet aangemeld in ‘Brussel’ en wordt in slechts 10 landen (Azerbaijan, Egypte, Nederland, Qatar, Singapore, Tunesië, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, VS en Zuid-Afrika) erkend. Kijk voor meer informatie op ukas.org.

IECEx versus CompEx

Naast de wereldwijde erkenning van IECEx, kent dit schema nog een aantal andere grote voordelen, zoals:

  • Onafhankelijk en transparant
  • Training en toetsing
  • Alle vormen van bescherming
  • Heldere, sympathieke hercertificering.

Onafhankelijk en transparant

Omdat noch IEC, noch IECEx betrokken zijn in commerciële zaken van certificerende instanties, is de onafhankelijkheid van IECEx gegarandeerd. Bovendien is IECEx, als onderdeel van IEC, ook gebonden aan de IEC-statuten wat betreft non-discriminatie, openheid en transparantie. Zo zijn alle afgegeven certificaten terug te vinden op de website van IECEx.

Training en toetsing

Het IECEx 05 schema beoordeelt vakbekwaamheid en niet alleen kennis. IECEx bemoeit zich niet met de opleiding op zich. Er is bovendien de mogelijkheid om een gefaseerde weg te bewandelen die op termijn leidt tot het persoonscertificaat:

  • Volgen van een training. Bij voorkeur conform de eind- en toetstermen zoals gedefinieerd in het Operational Document van IECEx (OD 504).
  • Afleggen van een theorie en/of praktijkexamen.
  • Overleggen van een evidence file. In deze uitgebreide CV geeft de werkgever onder andere aan welke Ex-gerelateerde werkzaamheden de aanvrager verricht heeft.

In Nederland zien we dat, nu IECEx beschikbaar is, er niet alleen getraind wordt, maar dat werkgevers én opdrachtgevers ook steeds dwingender eisen dat het geleerde aangetoond wordt. 83% van onze deelnemers sluit de training af met een examen. Een beperkt deel daarvan gaat ook nog verder voor het IECEx 05 persoonscertificaat. Een groeiend aantal bedrijven geeft aan deze stap (pas) te zetten als deze vraag vanuit de opdrachtgevers komt. Maar vooral eerst is de trend ingezet dat trainen alléén niet meer als voldoende wordt beschouwd.

Alle beschermingswijzen

Binnen ECEx komen – in tegenstelling tot Compex - alle beschermingswijzen aan bod. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan niet-elektrisch materieel. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de normen uit de EN 13463-serie. Dit komt niet terug binnen de CompEx-accreditatie; module Ex11 (mechanical) valt niet onder de UKAS accreditatie, evenals Ex12 (design).

Heldere, sympathieke hercertificering

Waar CompEx een herkwalificatie-training hanteert van maar liefst 2 tot 3 dagen, voert IECEx ten aanzien van hercertificering een helder en sympathiek beleid. Dit houdt in dat als er geen grote wijzigingen in de relevante normen zijn geweest sinds de laatste certificering, hoeft alleen aangetoond te worden dat de kennis nog actueel is. Hoe dat werkt? Een IECEx 05 certificaat is 3 jaar geldig. Na 3 jaar is verlenging voor opnieuw 3 jaar mogelijk na een herbeoordeling van de kennis, kunde en ervaring door DEKRA. Deze herbeoordeling vindt plaats op basis van gegevens die de persoon aanlevert. Deze gegevens worden vergezeld door een werkgeversverklaring. DEKRA kan dit verifiëren bij de werkgever/klanten. Na een positieve herbeoordeling wordt tot hercertificering overgegaan. In geval van twijfel of tekortkomingen kan het nodig zijn dat de persoon opnieuw een examen moet afleggen.

Op zoek naar een ATEX opleiding?

Klik hier en bekijk al onze ATEX opleidingen gebaseerd op de IECEx 05 norm.  

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.