Wat is meet- en regeltechniek eigenlijk?

Een regelkring bestaat uit meetopnemers (voor bijvoorbeeld temperatuur of druk), een regelsysteem (bijvoorbeeld een PC) en een corrigerend orgaan (bijvoorbeeld een klep of motor). Door deze componenten optimaal te kiezen kan een proces veilig en met een maximaal rendement worden bedreven en kan het proces makkelijk worden bediend.

Waarom meet- en regeltechniek toepassen voor processen?

Energie-opwekkingsinstallaties bestaan meestal uit meerdere onderdelen, bijvoorbeeld: pompen, ventilatoren, motoren, filters en warmtewisselaars. Een meet- en regelsysteem zorgt dat de gehele installatie gecontroleerd en als één geheel kan functioneren. Dit meet- en regelsysteem kan tevens meetwaarden genereren, opslaan en aanduiden, zoals: de hoeveelheid opgewekte en verbruikte energie en de verschillende vervuilende componenten in water en lucht. Het meet- en regelsysteem zorgt tevens voor een veilige werking van het systeem met betrekking tot procesveiligheid, elektrische veiligheid en explosieveiligheid. Het regelsysteem kan alarmeren of ingrijpen als het proces niet juist functioneert.

Wie ontwerpt en installeert het meet- en regeltechnische systeem?

Een nieuw ontworpen energie- of milieuproces wordt door een meet- en regeltechnisch engineer voorzien van sensoren, automatisch bedienbare kleppen en motoren en een (regelend) automatiseringssysteem. Het ontwerpproces kan worden uitgevoerd door een ingenieursbureau of een zelfstandig consultant/engineer. Een installatiebureau of eventueel eigen monteurs kunnen dan de meet-en regeltechnische componenten testen, monteren en inbedrijfstellen. Bij welke processen wordt meet- en regeltechniek toegepast?

In de energietechniek:

De huidige hoog rendement stoomketelinstallaties worden door energiebronnen zoals verbrandingsmotoren voorzien van energie. Als energiebron wordt tegenwoordig vaak een gasturbine gebruikt; dit zijn straalmotoren (zoals in vliegtuigen) voor landtoepassingen. De as van de gasturbine drijft een elektrische generator aan die elektrische energie opwekt; de hete uitlaatgassen die de gasturbine verlaten worden gebruikt om in een stoomketel stoom op te wekken. Zodoende kan een hoog energierendement worden behaald uit de toegevoerde brandstof (bijvoorbeeld stookolie, diesel of biogas). De meet- en regeltechniek zorgt onder andere voor het veilig opstarten en stoppen van de gehele installatie en zorgt er voor dat de stoom met de juiste druk en temperatuur wordt toegeleverd aan de klant.

In de milieutechniek:

In kunststofverwerkende bedrijven wordt als bijproduct giftig en explosiegevaarlijk afvalgas geproduceerd. Door dit afvalgas door een actief filter te leiden wordt het gebonden aan het filtermateriaal en verlaat schone lucht het filter. Het filter moet vervolgens worden gereinigd waarbij het gebonden afvalgas vloeibaar het filter verlaat waarna het kan worden verwerkt. De afzonderlijke componenten waaruit het afvalgas was opgebouwd kunnen dan weer worden hergebruikt. Het meet- en regelsysteem zorgt dat het filter wordt voorzien van de juiste hoeveelheid gas. Dit zorgt ervoor dat het filter op tijd kan worden gewisseld en dat de vloeibare afvalstoffen veilig kunnen worden opgevangen. Nieuwsgierig naar ons aanbod? Kijk een naar een van de onderstaande opleidingen:

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.