Wie de taal niet spreekt, telt niet mee

De vakantietijd is aangebroken en dat betekent dat velen van ons voor een paar weken naar het buitenland vertrekken. Altijd handig als je dan een woordje over de grens spreekt. Toch komt talenkennis ook buiten de vakantieperiode goed van pas: in dit digitale tijdperk doen veel bedrijven zaken met buitenlandse businesspartners en ook is er veel instroom van anderstalige medewerkers.

Handelsnatie

Nederland dankt zijn bestaan voor een groot deel aan zijn handelsmentaliteit: als er wat te handelen viel, waren we er als de kippen bij. Het is dan ook weinig verrassend dat zo’n klein landje zo veel invloed heeft op het zakelijke wereldtoneel. Voor een deel danken we dat aan onze flexibiliteit en onze talenkennis. Nederlanders waren nooit te beroerd om de taal te leren van naties waarmee ze konden handelen. Moderne talen zijn in ons hedendaagse onderwijs dan ook standaard. 

Engels en Duits

Nog altijd hebben we de reputatie een tolerant, ondernemend volk te zijn, dat buitenlandse gesprekspartners tegemoet komt door de eigen taal te spreken, of op zijn minst het universele Engels. En omdat buurland Duitsland onze grootste handelspartner is, komt ook het Duits in veel gevallen goed van pas.

Expats

Ook voor expats (mensen die voor hun werk voor kortere of langere tijd in een ander land verblijven) is talenkennis cruciaal. Zij lopen namelijk vaak tegen een grote taalbarrière aan. Zo gaven expats die in Nederland verblijven in een onderzoek van RTL Z aan dat het bijna onmogelijk is om aansluiting te vinden bij de lokale bevolking. In een een-op-een-gesprek zijn Nederlanders namelijk graag bereid Engels te spreken, maar wie het Nederlands niet machtig is, loopt het risico in grotere gezelschappen geïsoleerd te raken.

Verbeter uw taalvaardigheid

Vindt u het lastig om zakelijke gesprekken in het Engels of Duits te voeren? Wilt u leren hoe u buitenlandse zakenrelaties op een professionele manier te woord staat? Schrijf u dan in voor een taal training. Of u nu gaat voor Zakelijk Engels/Business English of voor Zakelijk Duits/Geschäftsdeutsch, u zult merken dat u makkelijker deelneemt aan gesprekken.
Expats in Nederland en overige anderstaligen kunnen hun taalkennis Nederlands vergroten met een opleiding Nederlands als tweede taal, of de puntjes op de i zetten met een training Correct Nederlands.
 
Bron: Redactie NCOI

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.