Zonne-energie is in trek: werk aan de winkel voor de installateur

Met de stijgende energieprijzen neemt de interesse voor alternatieve energievormen toe. Naast windenergie richten overheid, bedrijfsleven en consumenten zich steeds meer op zonne-energie. Nederland loopt daarbij wat achter: onze buurlanden België en Duitsland maken al veel massaler gebruik van deze zonnige vorm van energie. Het principe is simpel: plaats zonnepanelen op een zo gunstig mogelijke plek op het dak, sluit een speciale omvormer aan die de elektrische energie terugvoedt in het elektriciteitsnet en geniet van het voordeel.

Investeren en terugverdienen

Dit voordeel wordt direct gekoppeld aan de terugverdientijd. De investering voor een consument bedraagt al snel enkele duizenden euro’s. De laatste jaren zijn er echter diverse positieve ontwikkelingen die een zetje in de goede richting geven. Zo wordt de kwaliteit van de zonnepanelen steeds beter. Dit betekent een hogere opbrengst elektriciteit per vierkante meter. De prijzen worden daarnaast ook lager door de steeds groter wordende vraag. Bovendien zijn er subsidiemogelijkheden. Dit alles maakt het nu mogelijk om de investering binnen zo’n tien jaar terug te verdienen. Met speciale software is precies na te gaan hoeveel elektriciteit wordt opgewekt. Met negen zonnepanelen op het dak is het ook in ons bewolkte land mogelijk om zo’n 2000 kWh elektriciteit op te wekken, dit is ongeveer de helft van het jaarverbruik van een gemiddeld gezin.

Terugleveren aan het net

Als je meer kwijt kunt, kan het nog interessanter worden: omdat je de energie die je produceert maar niet zelf gebruikt, tegenwoordig ook terug kunt leveren aan het net, kun je zelfs korting krijgen op je energierekening. Dit maakt het nog aantrekkelijker en maakt de terugverdientijd korter. Voor installateurs is dit een mooie ontwikkeling. Hun deskundigheid is nodig bij het selecteren van de juiste componenten en het installatiewerk.

Auteur: Ed van Hal, freelance docent NCOI Techniek en sales manager Industrie bij Bakker Sliedrecht Electro Industrie B.V

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.