Overal wordt bezuinigd de afgelopen jaren: in het bedrijfsleven, het ambtelijk apparaat, de zorg, onze sociale zekerheid en op nog veel meer plekken. Bezuinigingen betekent niet alleen de kosten beperken, maar vaak ook het efficiƫnter organiseren van alles. Ook op het gebied van veiligheid is dit voor veel organisaties het geval de laatste jaren. Maar wat is dan precies de (meer)waarde van een veiligheidskundige voor een organisatie?
Veiligheidskundigen opereren vrijwel dagelijks in een omgeving waarin zij te maken hebben met ongevraagde en vaak conflicterende belangen. De kunst van het goed functioneren in een dergelijke omgeving is het hebben van een ruggengraat en een goed uitvoerbaar plan.
Een veiligheidskundige is een functionaris die bovengemiddeld in staat is om de veiligheid van de bedrijfslocatie met haar medewerkers en bezoekers te borgen, op een manier die de operatie niet of zo min mogelijk verstoort. Soms zijn er, gezien de aard van de risico’s, de werkzaamheden of de fysieke spreiding van het bedrijf, meerdere veiligheidskundigen werkzaam binnen de organisatie.
Er zijn verschillende soorten veiligheidskundigen. De ene veiligheidskundige kenmerkt zich door inhoudelijk zeer specialistische kennis en ervaring, op het gebied van bijvoorbeeld werken op hoogte, machineveiligheid of het verrichten van ongevallenonderzoek en –analyse.. De andere heeft een zeer breed inzetbare kennis, kan dit goed gebruiken en heeft een ijzersterk netwerk, binnen of buiten de organisatie.
Verder is een veiligheidskundige vaak vanuit de werkgever een gesprekspartner voor de handhavende en vergunning- verstrekkende instanties. In die gesprekken gaat het niet om het opvolgen van regels of voorschriften, maar over de wijze waarop hij en de organisatie de veiligheid van de medewerkers, bezoekers en locatie heeft georganiseerd en geborgd. Wet- en regelgeving is daarbij geen doel, het is een middel. Het komt dan ook voor dat regels bewust niet worden gevolgd. Voorwaarde is natuurlijk wel dat dit gebeurt op goede gegronde basis na een risicoanalyse en dat de veiligheid minimaal op gelijkwaardig niveau blijft. Immers, veiligheid is het doel. Iedereen elke dag gezond en wel weer naar huis!
Een goede veiligheidskundige geeft tegengas indien een voorgenomen besluit de veiligheid in het geding brengt en bedenkt alternatieve methodes om hetzelfde doel te bereiken. Zo ook richting I-SZW, Milieudiensten, veiligheidsregio’s en andere handhavende instanties.
‘Koppel kennis aan actie’
In de nabije toekomst zal het, naast technische en organisatorische aspecten, ook steeds vaker gaan over veiligheidsgedrag en – cultuur. Want ongeacht het type werkzaamheden en de gevraagde kennis, het gaat in de praktijk altijd om toepassing. Met andere woorden,
“Koppel Kennis Aan Actie” ( K²A²).
Hidde van der Leij – Productmanager Reed Business Opleidingen
Siep Slager – Docent Reed Business Opleidingen