Transportklanten beslissen hoe de uitstoot van broeikasgassen wordt teruggedrongen

De transportsector creëert nog steeds veel broeikasgassen als gevolg van transportkoeling. De branche is echter sterk in ontwikkeling en Thermo King, een fabrikant van temperatuurbeheerssystemen in de transportsector en een merk van Ingersoll Rand, geeft ook klanten een stem. Vanaf 2015 hebben hun klanten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika zelf de keuze in hoe en wanneer zij hun voetafdruk met betrekking tot broeikasgassen (BKG) verkleinen.

Thermo King brengt vanaf januari 2015 een nieuwe lijn units voor opleggers en zelfaangedreven units voor vrachtwagens op de markt. Deze units verbruiken minder energie, zijn betrouwbaar en maken gebruik van een nieuwe generatie koudemiddelen met een aardopwarmingspotentieel dat ongeveer de helft lager is dan die van het huidige koudemiddel. Ook gaat de fabrikant klanten helpen die hun huidige units willen ombouwen voor duurzame energiebronnen. Een jaar later, in 2016, gaat Thermo King ook producten aanbieden met voertuigaandrijving voor vrachtwagens.

Keuzevrijheid voor klant

“Transportbedrijven kiezen straks hoe en wanneer zij hun BKG-voetafdruk verkleinen zonder dat dit ten koste gaat van de efficiëntie, betrouwbaarheid en de productprestaties,” aldus Ray Pittard, directeur van Thermo King Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Wij hebben aanzienlijk geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, testen en de bijbehorende ATP[1]-goedkeuringen om alternatieven voor producten en diensten op de markt te brengen.”

R-452A

Voor de alternatieve productenlijn voor transportkoeling is bewust gekozen voor koudemiddel R-452A (ook bekend als DuPont™ Opteon® XP44). Dit ook met oog op de Verordering F-gassen 2014. “R-452A is bij gebruik in onze producten voor transportkoeling de veiligste en meest milieuvriendelijke oplossing en technisch en commercieel gezien ook haalbaar”, vertelt Pittard. “Bovendien is het GWP de helft lager dan dat van koudemiddelen die nu in gebruik zijn.”

Oude producten laten ombouwen

Al producten in gebruik van Thermo King? Huidige producten kunnen worden omgebouwd voor de nieuwe generatie koudemiddel. “Transportbedrijven kunnen zo het rendement op hun investering in de huidige vergroten, zegt Dwight Gibson, adjunct-directeur van Thermo King Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Deze oplossing is het minst bewerkelijk en leidt tot een lager brandstofverbruik en een lagere uitstoot. Ook blijft de restwaarde van de apparatuur behouden.” De huidige producten voor transportkoeling blijven wel leverbaar.

Klimaatbelofte Ingersoll Rand

Op 22 september sprak Ingersoll Rand uit dat zij uiterlijk in 2030 (met tussentijdse doelen voor 2020) het energieverbruik en de impact op het klimaat als gevolg van haar activiteiten en producten aanzienlijk zal hebben verlaagd. De BKG-uitstoot als gevolg van werkzaamheden moet hiervoor met 35 procent zijn teruggedrongen in 2020, de uitstoot als gevolg van producten met 50 procent. Daarnaast wordt er in de komende vijf jaar 0 miljoen geïnvesteerd in product gerelateerd onderzoek en onderzoek naar hoe BKG-uitstoot op de lange termijn kan worden verminderd. In 2020 wordt er naar verwachting wereldwijd ongeveer 20.850.000 metrische ton CO2e minder uitgestoten. Dit staat gelijk aan de energie die in één jaar tijd door bijna 2 miljoen huishoudens wordt verbruikt.

“Onze oplossingen voor transportkoeling zullen ertoe bijdragen dat de onderneming haar belofte ten aanzien van het klimaat nakomt, maar ze spelen ook een belangrijke rol in de koudeketen van de levensmiddelen- en farmaceutische industrie, waar bijna elke familie waar dan ook ter wereld mee te maken heeft”, aldus Ray Pittard, directeur van Thermo King.

Bron:

Transport online

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.