Menu

Handige Excel-sjablonen voor projectmanagement

Slimme projecttools kunnen uw efficiëntie vergoten en daarmee resultaten verbeteren. In dit artikel hebben we een aantal handige Excel-sjablonen op een rij gezet die u zullen helpen bij het managen van uw projecten. 

Hoewel Microsoft Project een uitgebreidere projecttool is, zal u toch ver komen met deze Excel-sjablonen. De volgende sjablonen zijn vooral bedoeld voor de projectplanning.

Projectplanning

Het sjabloon Gantt-diagram is een geweldig hulpmiddel voor projectplanning en het bijhouden van een project. De grafiek kan makkelijk worden opgemaakt en toont de voltooiingsstatus van elke taak.

Tijdlijn

Dit nieuwe tijdlijn-sjabloon bevat een voorbeeld projecttijdlijn die u kunt gebruiken voor het maken van een projectplanning op basis van een Excel-grafiek. Een goed alternatief voor een Gantt-diagram.

Eenvoudige projectplanning

U kunt dit sjabloon gebruiken voor het maken van een eenvoudige overzicht of projecttijdlijn. Het is niet geautomatiseerd zoals de Gantt-diagram, maar het kan op dezelfde manier worden gebruikt

Doorlopende maandkalender

Er zijn veel kalender-sjablonen voor Excel, maar deze agenda is superhandig omdat de maanden in elkaar overlopen. Wilt u graag projectmijlpalen weergeven in agenda-indeling, probeer dan dit sjabloon.

Budgettering

Hier kunt u drie verschillende soorten begroting projectsjablonen downloaden, voor eenvoudige tot complexe projecten. De WBS-gebaseerd projectbudget werkt goed in combinatie met de Gant-diagram.

Margebeheer

Met dit sjabloon makt u een projectbudget en gebruikt u het EVM-systeem om de uitgaven na verloop van tijd te controleren. U kunt zo vaststellen of u op tijd bent en binnen budget, vooral bij projecten waarin het uitgavenpatroon niet-lineair is.

Het kritieke pad

Maak met dit werkblad een kritieke pad analyse. Handig is, de implementatie van de PERT-algoritme is geautomatiseerd.

To-do-list

Voor sommige projecten volstaat een eenvoudige gedeelde to-do-list. Dit sjabloon bevat kolommen voor het bijwerken van de status en de prioriteit van elke taak.

Project Tracker voor aannemers

Vooral aannemers en freelancers vinden dit sjabloon nuttig als er tijdens het project voor een klant steeds nieuwe taken bijkomen. Het is een hulpprogramma voor de communicatie van de status van deze taken.

Urenregistratie

In een fundamenteel rooster-sjabloon kan vaak alleen het totaal aantal gewerkte uren worden bijgehouden. Dit sjabloon is speciaal ontworpen om per medewerker de uren bij te houden die hij heeft besteed aan diverse taken en projecten.

Bron: Vertex 42

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.