Aan de slag in de kraamzorg

Nergens ter wereld is de kraamzorg zo geregeld als in Nederland. Een deskundig iemand die zorgt voor een optimale start van zowel moeder als baby is uniek in ons zorgsysteem. Als kraamverzorgende ben je een rots in de branding voor nieuwe ouders en dat maakt het een heel dankbaar beroep. Ambieer je een carrière als kraamverzorgende of wil je simpelweg meer weten over de kraamzorg in Nederland? We vertellen je er alles over.

Kraamzorg in Nederland

De kraamzorg zoals we die in Nederland kennen is vrij uniek. Waar in veel andere landen mantelzorg een grote rol speelt in de kraamtijd, komt in Nederland een kraamverzorgende met specialistische kennis aan huis om moeder en kind een optimale start te geven. Daarbij draait het niet alleen om de verzorging, maar ook om het geven van advies en het bieden van een luisterend oor.
 
Vroeger werd het werk wat nu de kraamverzorgende doet nog door zogeheten bakers gedaan. Dit waren vaak wat oudere vrouwen die zelf moeder waren en daardoor kersverse ouders een helpende hand konden bieden en van advies konden voorzien. Bakers waren echter vaak ongeschoold en dat zorgde weleens voor onjuiste medische adviezen, ze handelden veelal uit eigen ervaring. Daarnaast stierven rond 1900 nog 1 op de 7 baby’s voor hun eerste verjaardag, er was dus veel behoefte aan geschoolde verzorgenden met medische kennis. Zo ontstond het vak kraamverzorgende.

Wat zijn de taken van een kraamverzorgende?

Het werk van een kraamverzorgende is behoorlijk afwisselend. Elke bevalling en elk gezin is anders en dat vraagt telkens weer om een andere aanpak. De hoofdzakelijke taak is het geven van advies en het bieden van professionele ondersteuning bij de verzorging van de baby. Daarnaast voert hij of zij medische controles uit bij moeder en kind, worden er licht huishoudelijke taken gedaan en wordt er eventueel gezorgd voor de rest van het gezin. Zo krijgen ouders alle comfort en hulp geboden om aan het ouderschap te wennen.
 
Bovendien kan hij of zij tijdig constateren of er iets niet goed gaat met de moeder of de baby en dan de verloskundige of een dokter op tijd raadplegen. Kortom: kraamverzorgende is een veelzijdige en dankbare functie, maar brengt ook zeker de nodige verantwoordelijkheid met zich mee.

Welke opleiding heb je nodig voor kraamverzorgende?

Zit je eraan te denken om een opleiding tot kraamverzorgende te volgen? Om professioneel kraamverzorgende te worden, moet je minimaal over een passend MBO-diploma op niveau 3 beschikken. Maar je kunt ook kiezen voor een opleiding of programma waarin je meer leert over kraamzorg en het verzorgen van pasgeborenen, omdat je er in je huidige functie af en toe mee te maken hebt.

Wil je je oriënteren op de mogelijkheden? Kijk eens op onze speciale pagina met kraamzorgopleidingen. Hier vind je een uitgebreid aanbod van al onze opleidingen, programma’s en trainingen. Er is altijd wel een opleiding te vinden die past bij wat je wilt.

Tekorten in de zorg

Net als in de rest van de zorgsector zijn er binnen de kraamzorg personeelstekorten. Zo komt het regelmatig voor dat ouders van pasgeborenen een kraamverzorgende delen, wat kan leiden tot minder uren hulp per dag. Als gevolg daarvan is de vraag naar kraamverzorgenden, zowel ZZP’ers als in loondienst, groot. Als je nu start met een opleiding, heb je straks een grote kans op het vinden van een geschikte baan. De vooruitzichten op een mooie carrière als kraamverzorgende zijn dus goed.

Meer weten?

Wil je meer informatie over onze opleidingen op het gebied van kraamzorg of wil je een persoonlijk adviesgesprek met een van onze deskundige opleidingsadviseurs? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op via 035 - 6 400 411 of vul ons contactformulier in.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.