Eerste training Consultant Energiebesparing Industrie gestart

Sinds 1 juli is elk bedrijf dat jaarlijks 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas of meer verbruikt, verplicht te rapporteren welke maatregelen het heeft getroffen om energie te besparen. Deze Informatieplicht Energiebesparing is een uitbreiding van de Wet Milieubeheer die sinds 1993 van kracht is.

Per 1 juli informatieplicht

Eerder publiceerde NCOI Techniek & Veiligheid de whitepaper Efficiëntie in de industrie en klimaatdoelstellingen over dit onderwerp. Volgens Ambassadeur Energie-uitdagingen 2020, Margreet van Gastel, zijn we het stadium van de vrije keus voorbij. Zij zegt hierover in de whitepaper: “We moeten gewoon en dat is ook de reden dat de informatieplicht energiebesparing (zie kader) er nu komt. Per 1 juli 2019 gaat de Wet milieubeheer veranderen. Naast de bestaande energiebesparingsplicht komt er de informatieplicht. Dat wil zeggen dat iedere ondernemer eens in de 4 jaar moet rapporteren over welke energiebesparende maatregelen hij of zij genomen heeft. Die informatieplicht komt er om eindelijk iets te hebben wat de vrijblijvendheid voorbijgaat. Dat is nodig voor de hele industrie en vooral ook voor het mkb.”

Consultant Energiebesparing Industrie

Omdat energie besparen voor de meeste bedrijven geen core business is, ontbreekt vaak de specifieke kennis om dit efficiënt aan te pakken. NCOI ontwikkelde daarom de opleiding Adviseur Industriële Energie Efficiënte Aandrijfsystemen en Automatisering, die inmiddels is omgedoopt naar de concretere naam Consultant Energiebesparing Industrie.
 
De 5-daagse training is inmiddels voor de eerste keer gestart en gaat na de zomervakantie verder. De docenten Ed van Hal (ochtend) en Agaat Poorts (middag) waren meteen enthousiast over de eerste lesdag op 25 juni.
 
Ed van Hal: “Starten met energiemanagement pakte goed uit: hoewel de meeste deelnemers (ruime) ervaring hebben met aandrijftechniek, bleek er minder kennis te zijn over de wettelijke kaders en normen. Ik liet de deelnemers fragmenten van de EED Richtlijn lezen. Vooral de artikelen met betrekking tot (verplichte) audits gaven hen het inzicht dat energie-audits een wettelijke basis hebben en daarmee een extra stimulans om ermee aan de slag te gaan.

Middag vloog voorbij

In de loop van de ochtend schoof Agaat Poorts aan voor het middagprogramma. “Het was leuk en leerzaam om alvast mee te kijken hoe het ging met de groep”, laat zij weten. “Iedereen was geïnteresseerd en stond open voor de training. En dit gold ook voor de vaardighedenkant. We bespraken hoe je potentiële klanten kunt vinden en hoe je bepaalt welke klanten voor jou interessant zijn. Hoe maak je een eerste screening? Daarna zijn de 3 elementen van een pitch uitgelegd en zijn de deelnemers gevraagd: als je nu een directeur van een potentiële klant in een lift tegen zou komen, hoe kun je zijn interesse wekken met de stappen van de pitch?”
 
Aan het einde van de dag kreeg ook Agaat positieve feedback: ‘De middag vloog voorbij’. Agaat: “Kortom was het volgens mij een zeer geslaagde dag.”

Meer weten over of inschrijven voor de training Consultant Energiebesparing Industrie?

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.