Pedagogisch medewerker: welke competenties heb je nodig?

Op dit moment zijn er veel kansen om aan de slag te gaan als pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Overweeg jij een opleiding tot Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 of 4? In deze blog vertellen we meer over de competenties die daarbij komen kijken. Zo krijg je een goed beeld van wat er straks in je baan van je wordt gevraagd.

Wat doet een pedagogisch medewerker kinderopvang?

Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang ben je verantwoordelijk voor de zorg en de begeleiding van kinderen in de leeftijd van 0-13 jaar. Je begeleidt de kinderen van jouw groep in hun ontwikkeling en je houdt daarbij rekening met hun talenten en uitdagingen passend bij de ontwikkelingsleeftijd. Je rapporteert over de ontwikkeling van ieder kind aan de ouders. Om als pedagogisch medewerker kinderopvang aan de slag te kunnen, heb je een erkend diploma nodig.

Competenties pedagogisch medewerker

Wat moet je als pedagogisch medewerker allemaal kunnen? Bij een beroep zoals dit dat in het teken staat van het kind, is het vanzelfsprekend dat je beschikt over basiscompetenties als goed kunnen communiceren (op kindniveau), inlevingsvermogen en creativiteit. De officiële, door de beroepsgroep beschreven competenties staan in het recent vernieuwde competentieprofiel, dat bestaat uit 10 zogenaamde clusters. Enerzijds komen er competenties in voor die betrekking hebben op het primaire proces: het contact met het kind en de ouders en de dagelijkse begeleiding. Andere competenties gaan over het functioneren als professional. We noemen hier 5 van de benodigde competenties:

  • Zorg dragen voor het emotioneel en lichamelijk welbevinden van kinderen.
  • Zorg dragen voor veiligheid van kinderen.
  • Steunen en stimuleren van spelen en vrijetijdsbesteding.
  • Partnerschap met ouders realiseren.
  • Je ontwikkelen in je vak.
 

Startbekwaam en vakbekwaam

In het competentieprofiel wordt er onderscheid gemaakt tussen de startbekwame en de vakbekwame professional. De startbekwame pedagogisch medewerker met weinig werkervaring werkt vooral taakgericht, vaak nadat er met collega’s is afgestemd. Zijn of haar vakbekwame collega met veel werkervaring kan de dagelijkse praktijk overstijgen, activiteiten in samenhang uitvoeren en doet dit zelfstandig.

Meer lezen: opleidingen pedagogisch medewerker

Bij NCOI bieden wij een breed aanbod van opleidingen op het gebied van kinderopvang, op alle niveaus. Zo kun je de MBO-opleiding tot Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 of 4 volgen, maar wij bieden ook korte trainingen aan. Heb je al de nodige werkervaring en wil je doorgroeien richting management, dan is er bijvoorbeeld de HBO Bachelor Management specialisatie Kinderopvang.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.